Roddföreningens klubbhus

Roddföreningens klubbhus

Tillkomstår: 1913


Kommun: Stockholm

Besöksmålstyp: Arkitektur

Adress: Lidovägen 22

Närmaste SL-hållplats: Djurgårdsbrunn

Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Ett stenkast från Djurgårdsbrunnsbron ligger Roddföreningens klubbhus från 1913.

Byggde nytt hus efter sommarolympiaden

Roddföreningen hade tidigare sitt klubbhus på Strandvägen. Under de olympiska spelen i Stockholm sommaren 1912 fungerade det som kansli för sim- och roddtävlingarna som ägde rum i Djurgårdsbrunnsviken och hade sin målgång i närheten. När diplomatstaden skulle byggas fick föreningen flytta. Arkitekterna Sigurd Lewerentz och Torsten Stubelius ritade det nya huset. Det är ett av arkitektfirmans bäst bevarade verk. Både interiör och exteriör ser ut som när det byggdes för mer än hundra år sedan. Roddföreningen är fortfarande aktiv och använder huset till vad det byggdes för.

Arkitektens ungdomsverk

Huset har några stildrag som blickar tillbaka i historien. Den övre våningen skjuter ut över den undre som på äldre byggnader på landsbygden. Men här finns också drag av modernare idéer. Det syns tydligt på fasaden var trappan mellan vångarna går, ett exempel på en modernistisk tanke om att ett hus inre organisation ska tillåtas sätta spår i det yttre. Sigurd Lewerentz skulle senare bli en av Sveriges internationellt mest kända arkitekter. Han har uppmärksammats bland annat för sitt arbete med Skogskyrkogården och Markuskyrkan i Björkhagen. När han ritade klubbhuset vara han bara 28 år gammal.

Siffror i taket

När roddarklubbens hus byggdes återanvändes trä från den 300 meter långa läktare som stod på Strandvägen under Stockholmsolympiaden. Därför kan man fortfarande se de målade siffrorna från platsnumreringen om man lyfter blicken mot innertaket.