Maratonstenen

Maratonstenen

Konstnär: Torben Grut

Tillkomstår: 1912

Material: Granit


Kommun: Sollentuna

Besöksmålstyp: Offentlig konst

Adress: Sollentuna kyrka

Närmaste SL-hållplats: Sollentuna kyrka

Hög räfflad stenpelare med blå himmel och grönska bakom.

Maratonstenen av Torben Grut. Foto: Rebecka Walan.

En dorisk räfflad kolonn reser sig fem meter upp i luften strax söder om Sollentuna kyrka. Monumentet är ett minnesmärke från olympiaden 1912 och uppfördes den 9 november 1913. Kolonnen är utförd av Torben Grut som även ritade Stockholms stadion. Platsen där kolonnen står symboliserar vändpunkten vid maratonloppet som utgick från just Stockholms stadion. När löparna kommit fram till kyrkbacken hade de sprungit halva loppet, det vill säga 2.1 mil.

Dagen när de 69 löparna startade från Stockholm var varm, temperaturen låg på 32 grader. Vid vändpunkten i Sollentuna ledde sydafrikanen Christopher Gitsham. Den som till slut vann loppet var den Irlandsfödde sydafrikanen Kennedy Kane Mc Arthur på tiden 2.36.55. Endast 34 löparna fullföljde tävlingen på grund av värmen.

Den löpare som framför allt kom att gå till historien var inte vinnaren, utan japanen Shizo Kanakuri som gav upp loppet och tog tåget till Stockholm utan att meddela att han avbrutit. Det gav upphov till det mytiska epitetet ”Japanen som försvann”. Enligt uppgifter ska han innan han tog tåget tillbaka suttit i en villaträdgård i Sollentuna och druckit saft med några damer.

Monumentet har flyttats några gånger, från början stod den vid vändpunkten på krönet av kyrkbacken. Den fick sin nuvarande placering inför hundraårsjubileet 2012.

Högst upp finns ett fyrkantigt block med texter på olika sidor där det står Maraton, Vändpunkten 2012.