Häst som reser sig

Häst som reser sig

Konstnär: Asmund Arle

Tillkomstår: 1992

Material: Brons


Kommun: Huddinge

Besöksmålstyp: Djur, Offentlig konst

Närmaste SL-hållplats: Ortopedvägen

En skulptur av en häst som försöker att resa sig.

Häst som reser sig. ©Asmund Arle/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Rebecka Walan.

En liggande häst försöker resa sig upp. Att den anstränger sig till bristningsgränsen syns eftersom flera muskler är i arbete på djuret. Anspänningen syns särskilt i den sträckta halsmuskeln. Hästen är skildrad i ett sårbart läge. En liten knuff och den skulle trilla tillbaka.

Konstnären Asmund Arle växte upp på en gård i Skåne, och han var väl förtrogen med djur i deras olika skeden. I sitt konstnärskap skulle han gång på gång komma att skildra dem i sårbara och utsatta lägen. Hans skulpturer av djur är inte glada stolta och tämjda av människan, så som vi är vana att se till exempel statyer med ryttare på våra gator och torg.

En häst försöker att resa sig.
Häst som reser sig. ©Asmund Arle/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Rebecka Walan.

Så här berättar han om sina hästar:

“Konsten har mestadels hyllat den stolte ryttaren eller skildrat hästen som lyder. Jag utgår hela tiden från en bestämd individ. Djur är särartade personligheter.”

Asmund Arle

Runt hästen finns ett annat konstverk med titeln “Kärlek på sju språk” och det är gjort av konstnären Lizzie Olsson-Arle som var gift med Asmund Arle. Hennes verk  består av sju cirkelformade plattor i terrazzo. Fyra av plattorna har olika höga pållar som också är sittplatser.

I cirklarna är ordet eller tecknet för “kärlek” inristat på sju olika språk: arabiska, finska, kinesiska, svenska, grekiska, turkiska och engelska. Dessa språk fanns 1994, när konstverket kom till, representerade bland de som bodde i området. Verket kan ses som en uppmaning att visa kärlek till din nästa och över nationsgränser.

De två verken är de enda konstverken där de båda makarnas konst samspelar.

Om konsten i Huddinge

I Huddinge finns flera områden med konst. Du hittar offentliga verk i Vårby, Vårby gård, Flemingsberg och Huddinge centrum. I Huddinge och Flemingsberg finns flera konstverk, här kan du gå en konstrunda och upptäcka verk med olika form och uttryck. Konstverken i Huddinge är inköpta och placerade under olika tider i kommunens historia.