Årsta slott byggdes på 1660-talet och har varit hem för flera välkända personer. Idag är det ett av riksintressena i Haninge kommun.
Fredrika Bremers barndomshem
En av de mest kända personerna som bott på Årsta slott är författaren och feministen Fredrika Bremer. Fredrikas pappa köpte gården 1805 och familjen tillbringade flera somrar här. Fredrika Bremer som kanske är mest känd för sin feministiska och revolutionerande roman, Hertha, skrev bland annat sin debutroman Teckningar från hvardagslifvet på Årsta slott. Hon återvände många gånger till platsen och tog även sina sista andetag här på nyårsafton 1865.
Ett slott av sin tid
Det var riksrådet och amiralen Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag, som lät bygga denna pampiga herrgård i barockstil. Årsta slott är en av många herrgårdar som byggdes under 1600-talet runt om Stockholm. Adeln och deras tillgångar växte under denna tid på grund av Sveriges krigsframgångar. Claes Hansson Bielkenstierna var själv ute i krig när Årsta slott byggdes. Den verkliga “byggherren” var därför hans hustru Barbro. Vanligtvis hade adeln under denna tid en bostad inne i staden och ett gods utanför för att tillbringa somrarna på. Det var ett sätt att visa välstånd på.
Extravagant inredning
Årsta slott ger prov på en mängd olika arkitektoniska stilar. Här finns den ursprungliga barocka trapphallen, ett badrum i jugendstil och på andra våningen ett hörnrum i nyrokoko. Det var den näst sista ägaren Gustaf Theodor Cedergren som inredde med inslag från tidigare epokers modestilar. Han inspirerades av Hallwylska palatsets inredning, känt för grevinnan von Hallwyls antikvitetssamling, och ville efterlikna den. Hallwylska palatset byggdes 1893-1898, Cedergren blev ägare av Årsta slott 1898 och började renoveringen på 1910-talet.
Riksintressant miljö
Årsta slott är en del av ett landskap som är ett riksintresse för kulturmiljövården. Det är ett tydligt exempel på det storskaliga jordbrukslandskap med tätt mellan slott och herrgårdar som präglar Stockholm län. Tillsammans med herrgårdsmiljöerna Sandemar och Sundby berättar landskapet om hur adeln ökade sitt ägande av mark i Stockholms omgivningar på 1600-talet. De tre godsen ger exempel på tre olika typer av herrgårdsanläggningar från tiden. Årsta utmärker sig genom att människor har bott på platsen under lång tid. Gravfälten i närheten tyder på att jorden här brukades redan på bronsåldern. Trots att åkrarna delvis är ersatta av golfbanor så går det fortfarande att uppleva ett landskap som präglas av stora åkrar som brukats med hjälp av dagsverkstorpare och senare statare.
Guidad tur med skyltar eller mobil-app
Ett sätt att ta del av historien kring är att vandra Årsta slottstigar där en går i Fredrika Bremers fotspår och en annan följer spår från forntiden i det kringliggande naturområdet. Denna länk leder till en karta och information om promenadslingorna: haninge.kulturstigar.folder.pdf.
En annan möjlighet är slottsguiden i appen Upptäck historien som Stockholms läns museum har tagit fram för att du ska kunna göra en guidad vandring på plats med hjälp av din mobiltelefon.
Fler besöksmål
Jordbrogravfält
Jordbrogravfältet är Mälardalens största gravfält från äldre järnålder. Det ligger i en vacker tallskog på en plan rullstensås.
Till besöksmåletEkebyhov
Ekebyhov är en 1600-talsherrgård belägen på östligaste Ekerö. Till herrgården hör också en stor park och äppelodling.
Till besöksmålet