Wilhelm Odelberg

Wilhelm Odelberg

Konstnär: Carl Milles

Tillkomstår: 1930

Material: Svart granit


Kommun: Värmdö

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Odelbergs väg 11

Närmaste SL-hållplats: Vårdcentralen

Ett ansikte i profil av sten på en pelare. Gräs runtom och ett gult hus i bakgrunden.

©Carl Milles/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Skulpturen i svart granit föreställer brukspatronen Wilhelm Odelberg som ledde Gustavsbergs Porslinsfabrik 1869-1925.  Han tog över som disponent när han var 25 år gammal och kom sedan att leda fabriken fram till sin död 1925.

En skulptur av ett ansikte i svart sten   på en pelare. Ett gult stenhus och träd bakom.
Wilhelm Odelberg. ©Carl Milles/ Bildupphovsrätt 2012. Foto: Elisabeth Boogh.

Under Odelbergs ledning växte verksamheten till en “miljonindustri”. Han omstrukturerade samhället, anlade raka bruksgator och lät bygga bostäder åt fabrikens arbetare. Fabriken byggdes ut och 1875 bildades aktiebolaget Gustafsberg Fabriks Intressenter. På gott och ont styrde han över invånarnas liv i Gustavsberg.

I Industritidningen Norden kunde man 1941 läsa om tiden under Odelbergs styre:

“Tillvaron var trygg och välordnad för var och en som föddes på Wilhelm Odelbergs domäner. Han behövde aldrig frysa, svälta eller gå arbetslös. Wilhelm Odelbergs barnmorska hjälpte honom till världen, läkare och sköterskor såg till att han inte dog i förtid. I brukets folkskola erhöll den blivande porslinsarbetaren det kunskapsmått som anstod hans plats i Wilhelm Odelbergs värld, och präst och länsman såg till att han hölls ren från utsocknes inflytelser.

När han gifte sig fick han ett bosättningslån på 100 kronor som han inte behövde betala igen så länge han stannade på bruket. Han fick ett barntillägg på 5 kronor i månaden för varje barn, han bodde gratis i Wilhelm Odelbergs hus och när han blev oförmögen till vidare arbete pensionerades han på brukets bekostnad.”

Industritidningen Norden, 1941.

Skulpturen är utförd av Carl Milles enligt ett styrelseprotokoll från 1930. Enligt samma protokoll var det arkitekt Ferdinand Boberg som föreslog placeringen. Skulpturen avtäcktes den 18 oktober 1930. Från början var den vänd emot fabriksområdet men nu blickar Odelberg mot Farstavikens vatten. När skulpturen vändes är okänt. Eftersom skulpturen är utförd och placerad efter Odelbergs död är den ett minnesmonument.

Den är också utförd på ett för minnesmonumenten typiskt sätt. Odelbergs huvud är uthugget som en del av en hög fyrkantig pelare. Jämfört med fotografier av Odelberg på äldre dar är ansiktet mycket porträttlikt med patronens mustasch, kraftiga ögonbryn och höga hårfäste. Monumentet är ett minne över en person som påverkade ett helt samhälle, men också ett monument av en epok i både Sveriges och Gustavsbergs historia.

Om konsten på Värmdö

Många av de offentliga verken i Värmdö kommun finns i Gustavsberg. Många har kopplingar till det gamla brukssamhället och keramisk produktion som bedrivits i fabrikerna. Idag finns många kreatörer i området och flera av dem arbetar med konsthantverk och keramiska material. I de offentliga verken möts det unika kulturarvet med samtiden.

Flera av konstverken finns i Gustavsbergs Hamn. Eftersom det inte är så långt mellan konstverken kan du med fördel gå en konstrunda. Här kan även även passa på att besöka Gustavsbergs Konsthall och Gustavsbergs Porslinsmuseum.