Till innehållet

Besöksmål: Motorfabriken Pythagoras

Kommun: Norrtälje

Motorfabriken Pythagoras är ett levande industriminne från tidigt 1900-tal. Den var en gång Norrtäljes största industri med över 80 anställda.

Företaget grundades 1898. Från början tillverkades lås och olika produkter i mässing som ljusstakar, brevställ, brevknivar och lampor. Från 1908 utvecklades tändkulemotorn som blev den produkt som skulle göra företaget känt. Tändkulemotorernas stora fördel var att de hade låg kompression, lågt varvtal och kunde köras på nästan vilka bränslen som helst. Men de var stora och tunga och vid start måste tändkulan först värmas med blåslampa.

Motorerna såldes till lantbrukare, fiskare och lotsar. Under namnen Fram och Drott exporterades de över hela världen. Efter andra världskriget tog elmotorerna över marknaden inom jordbruket. I fartygen byttes tändkulemotorer mot smidigare och effektivare dieselmotorer. Avkolonialiseringen ledde till minskad export till tredje världen. Tillverkningen trappades ned och upphörde helt 1979.

I början av 1980-talet hotades fabriken av rivning men genom flera års opinionsarbete engagerades kommunen, landstinget och staten för att skjuta till pengar för att köpa fabriken. Den drivs nu av en stiftelse och verksamheten sköts av en vänförening. Fabriken är öppen för allmänheten och vid särskilda tillfällen körs maskinerna.

Tillgängligt landskap

Pythagoras är en del av ”Tillgängligt landskap”. Dessa platser är lätta att besöka med rullstol och barnvagn. Det finns ljudguider som du kan lyssna på direkt i din mobiltelefon eller ladda ner till en MP3-spelare. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga. Ljudguider och mer information finns på en extern webbsida.

Närmaste SL-hållplats: Norrtälje busstation

close-icon