Himlen över Häggvik

Nu har vi lämnat Rotebro och gör ett stopp på Tunberget i Häggvik. Carla möter oss i backen nedanför vattentornet och berättar om en natt när himlen här färgades grön.

“Jag har alltid drömt om att fota norrsken. Och att det har varit norrsken i Stockholm, det har ju inte varit så väldigt vanligt. Men nu är det ju så att det har blivit, på grund av klimatet och allting, så har det varit mycket norrsken här i Sollentuna. Då har jag gått, bland annat upp på berget där och jagat norrsken. Det har blivit en grej för jag lägger upp på mina sociala medier, vilket gör att människor som följer mig också har öppnat upp ögonen för ”åh, vad är det som händer? I Sollentuna?!” En av mina bilder var med på TV4-morgon. Det var så kul för att jag också uppmärksammade Häggvik, att norrsken har tagit sig hit.

Första gången jag fotade norrsken här, jag tror att det var 14 januari, 2022. Jag följer sidor på Facebook och får notis när folk börjar lägga upp bilder. Det började i Sigtuna. Folk lägger upp tid och plats. Så då var det Sigtuna, sen var det Uppsala, sen var det Märsta. Ja, sen var det Upplands Väsby och då kände jag ”Nej, men det här börjar ju komma närmare och närmare mig!”. Det var väldigt sent då och jag hade sån tur att min mamma var på besök. Så jag sa till mamma så här ”Mamma!”. Klockan var mitt i natten, vid tolvtiden, och då sa jag ”Mamma, jag måste ut!” Jag ba ”Norrsken händer!” Och hon förstod ju, hon ba ”Ja, ja!”. Så jag lämnade mitt barn med min mamma. Tog bilen och åkte upp och när jag kommer upp på berget så står det en annan kvinna där och det är väldigt mörkt där, så när jag kommer dit, så säger jag ”Hej, Hej!” för att hon inte ska bli rädd och då säger hon ”Är du också ute efter norrsken?”  Jag ba ”Ja!” och när jag tittar med ögat så ser inte jag någonting så jag ba ”Vad synd!”. Hon ba ”Jo, jo, ta fram mobilen” säger hon till mig. Och så tar jag fram mobilen och via mobilen så lyser hela himlen grönt! Så det är verkligen så här att jag upplevde det här. Det var helt fantastiskt. Jag kommer aldrig glömma det, för jag har liksom länge, länge, länge drömt om att fota norrsken. Och så skedde det här, på min favoritplats! Nej jag kommer nog aldrig glömma det…”

Karta över Sollentuna kommun som visar kommundelen Häggvik markerad.
Norrsken fotograferat från Tunberget av Carla Ramirez, 2022
Carla kommer ofta till Tunberget och ser ut över den Norrviken. Här, på hennes favoritplats, lyckades hon också fotografera ett norrsken. Foto: Ida Borg.
Porträtt av Carla som sitter ned på Tunberget medan vinden har fångat en lock från hennes hår.

Naturfotografi från Sollentuna

Precis som för Carla, är närheten till naturen och naturreservaten värdefull för många sollentunabor. När Stockholms läns museum 2022 startade en fotoinsamling för att dokumentera livet i Sollentuna var det många som skickade in naturbilder. Här kan du se ett axplock ur samlingen i Samtidsbild.

Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Anna Welander. Uppåt. Vad min blick ser när tankarna tystnar.
Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Fanny Moon. Sollentuna har ett av Stockholms vackraste stigar längs Edsviken. Här trivs löpare, promenadfolk, seglare, fiskare, änder, gäss, svanar och måsar.
Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Frida Fernkvist. Detta är mitt favoritträd. Den befinner sig i skogen som ligger nära mitt hus. Den ser så unik ut och den har bra grenar att sitta i.
Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Markus Sandberg. Höstfärger. Sen eftermiddagspromenad i oktober på Järvafältet.
Beskrivning och bild är inskickade till Samtidsbild av bildens fotograf Adrian Razmgah. Vinterdag i Norrviken.
Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Leila Khasal. Min mamma växte upp i Tureberg. När hon var barn så brukade hon cykla till Edsbergsskogen för att plocka Blåsippor. Där skogen var har det nu byggts ut och byggs det fortfarande nya hus. Mamma har flyttat tillbaka till Sollentuna efter pensionen och bor i Edsberg. Det finns fortfarande ett stråk där man kan titta på Blåsippor (plocka gör vi inte, då de nu är fridlysta). Under pandemins början så hittade vi en tuva med rosa blåsippor. Jag har sedan gått tillbaka för att se om de är kvar, det är de. Allt ändrar sig men förblir också detsamma.
Beskrivning och bild är inskickad till Samtidsbild av bildens fotograf Åsa Greijer. Isen hade precis lagt sig på Norrviken och entusiastiska skridskoåkare gav sig ut på den spegelblanka isen.