Dans på Trollholmens strand

Nästa stopp på vår vandring genom Rotebro är badbryggan på stranden vid Trollholmen. Med en glittrande utsikt över Norrviken berättar Andrew om danspassen han började leda här under pandemin.

“Jag är pensionär så att jag är väldigt upptagen hela tiden nu för att jag är väldigt intresserad av att leda dansklasser för äldre människor för att bidra till deras välmående och hälsa. Jag får en kick utav det, och de får en kick utav att jag är med dem. Vi tränar med lite situps och armhävningar och sånt. De är ju väldigt aktiva de här äldre människor i Rotebroområdet och en hel del av de är väl över 80 år gammal och de klarar av vad som helst nästan med styrka och dans och sånt. Det är ett roligt uppdrag jag har.

Men på sommaren så leder jag gratis klasser ute på Rotsunda strand här i Rotebro. Och det kommer några, 25 stycken, varje vecka och vi dansar på stranden och sen ibland hoppar vi i vattnet efteråt och sen umgås vi lite sådär.

Någon gång vid avslutning gjorde vi ungefär som med Mamma Mia. Vi dansade till min koreografi av Dancing Queen. Och sen i slutet av själva dansen, promenerade vi som en grupp ner till bryggan, precis som i filmen och hoppade in i vattnet. Det var ett så härligt minne som jag har.”

I Rotebro korsar järnvägen och E4:an varandra. Rotebro är en av de kommundelar där befolkningsmängden beräknas öka de kommande tio åren.
Karta över Sollentuna kommun med kommundelen Rotebro markerad.
Andrew började leda danspass på Rotsunda strand när gymmen var stängda under pandemin. Både han och passens deltagare har tyckt mycket om att dansa på stranden och konceptet har därför blivit kvar under somrarna.
Närbild på leende man vid strandkanten.

Vad är en ”Rotebroare”?

I slutet av 1980-talet hamnade Rotebro på kartan genom en händelse som gav platsen ett oförtjänt dåligt rykte. Det var i samband med att Christer Pettersson från Rotebro stod åtalad för mordet på dåvarande statsminister Olof Palme. När Pettersson hade frikänts i hovrätten och släppts blev han filmad och fotograferad utanför sin lägenhet i centrala Rotebro. I handen höll han två flaskor chokladlikör och en flaska vodka. Bilden spreds i hela landet. Och snart hade någon hittat på en drink som bestod av just chokladlikör och vodka. Drinken fick namnet ”Rotebroare”.

Händelsen har gett en något felaktig bild av Rotebro som dröjer sig kvar. När Stockholms läns museum under 2022 samlade in berättelser från Rotebro kommenterade flera personer händelsen. Så här minns Helen.

”En händelse som skedde 1999, säger en del om vad människor tror och trodde om Rotebro. Jag var med i lottakåren, och en vän till mig berättade att hon kört runt i en timme och letat efter ett Systembolag i Rotebro, för de behövde handla till en fest. Hon tänkte att, det är väl klart att det finns ett Systembolag där Christer Pettersson har växt upp! Men vi har ju inte haft ett Systembolag förrän på senare tid, i handelshuset. Jag tyckte det var väldigt träffande. Fortfarande är det folk som säger: ’Oj Rotebro, vad hemskt, där har ju Christer Pettersson bott, han var väl jättehemsk och ställde till bus.’ Men ingenting av det där stämde ju.”