Turinge kyrka är en intressant blandning av olika byggstilar och tidsepoker. Själva kyrkan har ett långhus, ett torn i väster, en sakristia i norr, ett vapenhus i söder och ett kor i öster. Koret är också Erik Dahlbergs gravkor och byggdes på 1690-talet efter hans egna ritningar. Kyrkans väggar är mestadels byggda av gråsten, men det finns också inslag av tegel.
Långhuset har höga, rundbågiga fönster, tre på södra sidan och två på norra sidan. Fönsterkarmarna är täckta med svartmålad plåt. Under en renovering på 1890-talet gjordes fönstren större, några murades igen och några nya tillkom. Det finns en källarnedgång väster om sakristian som täcks av luckor. Taket på långhuset är täckt med kopparplåt och möter korets kupol i öster och tornets vägg i väster.
Vapenhuset ligger vinkelrätt mot den södra väggen nära tornet. Det har ett sadeltak täckt med kopparplåt och en rundbågig port i den södra gaveln. Porten nås via en granittrappa med fyra steg och smidesledstänger. Sakristian ligger mot norra väggen och har också ett sadeltak med en hög skorsten, båda täckta med kopparplåt. Sakristian har ett stort rundbågigt fönster i den norra gaveln.
Tornet har en rusticerad nedre del och en bred gesims ovanför. Överst finns en profilerad krönlist med dekorativa fält. Ljudöppningarna är rundbågiga och har brunmålade träluckor. Tornets portal i väster är något förskjuten mot norr och har pardörrar med dekorativa smidesbeslag. Tornets nuvarande klassicerande huv tillkom 1805 och består av ett tälttak krönt med en fyrkantig lanternin med ett förgyllt kors.
Fasaderna är putsade och färgade i ljusgult med gråmålad sockel. Koret har en mer utsmyckad fasad med väggfält i lejongult och dekorationer i ljusgrått. Taken är täckta med kopparplåt och stuprören har skarpa vinklar.
Koret, som även är Dahlbergs gravkor, är byggt som en fristående barockbyggnad med rika utsmyckningar. De tre sidorna har fönsteraxlar med kolonner, pilastrar och vapensköldar. Taket är en invecklad kupol med blindfönster och ett förgyllt solkors på toppen. Fasaden har dekorativa stenar och stuckatur. Under fönstren finns ventilationsluckor till gravkammaren. Koret är mestadels oförändrat sedan det byggdes, förutom att kopparplåten nu har ersatt den ursprungliga målade järnplåten.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden