Låssa kyrka uppfördes som en liten absidkyrka av gråsten under 1100-talets slut eller 1200-talets början. Från denna tid härstammar långhusmurarna i den nuvarande kyrkans två västligare travéer och sydportalen.
Under 1400-talets mitt uppfördes vapenhuset i söder, som numera används som sakristia. I samband med en stor ombyggnad 1695 – 1697, revs det medeltida koret och kyrkan byggdes till med en travé åt öster. Samtidigt uppfördes ett nytt kor, som då utgjorde gravkor för familjen Posse. I samband med ombyggnaden fick kyrkan en ingång i väster.
Tornet i väster uppfördes under 1830-talet efter ritningar av J. Carlberg från Stockholm. Ovanför den nuvarande entrén i väster sitter familjen Posses adliga vapen, som härstammar från 1600-talet. Vid samma tid fick långhuset och korets yttertak sin nuvarande form.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden