May Lindholm

May Lindholm

1964

Konstverk: Vera Vattnare och Två systrar kommer

Två figurer som ser ut att vara i flickåldern.

Två systrar. ©May Lindholm/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

May Lindholm har jobbat som skulptör sedan 1990. Hon jobbar mest med lera som sedan kan gjutas i brons när det handlar om offentlig konst. Hon är från Norge men bor nu i Siljansnäs.

“Jag växte upp på ett jordbruk i Norge och där fanns det blålera i marken. Ända sedan jag var liten har intresset för lera funnits där. När jag sedan tog examen på det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet skulle jag studera biokemi, men jag gav istället leran en chans. Sedan dess har det fortsatt på den vägen med olika konstutbildningar.”

May Lindholm

Hennes formspråk är karakteristiskt. Du känner igen hennes figurer. Små väna och runda gestalter, i färd med att göra något. En del av dem kallar hon för Nystingar. I gammal folktro var Nystingar en slags troll som kom och rullade garnnystan, men från början var detta okänt för May Lindholm.

May berättar vad en Nysting är för henne.

“De är positiva och gör så gott de kan. De vill ingen illa helt enkelt. De är små tanter som strävar på. De representerar något som finns i alla människor, att man vill väl och gör så gott man kan.”

May Lindholm

May Lindholm har gjort offentlig på flera platser i Sverige och även i Norge.

Information och citat är delvis hämtade från en artikel i tidningen Siljan News den 7 augusti 2017.