Bengt Lindström

Bengt Lindström

1925−2008

Konstverk: Varghuvud

En abstrakt skulptur i färgerna blått, rött, grönt, vitt. Himmel i bakgrunden.

Varghuvud. ©Bengt Lindström/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Bengt Lindström föddes i Storsjö Kapell i Härjedalen. Genom sin pappas intresse kom han tidigt i kontakt med den samiska befolkningen och kulturen, vilket kom att påverka honom mycket. Folktro och myt blev en del i hans konst.

Efter studenten 1944 flyttade Bengt Lindström till Stockholm för att börja sina konststudier. Under ett år studerade han för Isaac Grünewald och Otte Sköld. Därefter fortsatte utbildningen hos Aksel Jørgensen i Köpenhamn, på Chicago Art Institute och i Paris vid André Lhotes och Fernand Légers målarskolor. Bengt Lindström bodde och verkade från slutet av 1940-talet i Paris, men spenderade somrarna i Sundsvall. Under de sista åren av sitt liv återkom han dock till Sverige permanent. Lindström är framförallt känd som målare, men har även arbetat med skulptur och grafik.

Starka, pastost pålagda färger kännetecknar Bengt Lindströms måleri. Hans stil är lätt att känna igen. Figurerna är kraftfulla och ansiktenas uttryck påminner om dem i folkkonstens masker. Det är en expressionistisk konst där färgen används som medel att uttrycka känslor.

Bengt Lindström har gjort sig känd både i Sverige och internationellt genom utställningar. I Sverige finns hans färgstarka och expressiva konst även i offentlig miljö.

Offentliga arbeten i urval

  • Skulptur Y:et vid Sundsvall-Timrå Airport, Timrå 1995
  • Monumentalmålningarna De sju asagudarna och Skapelsen, Åbyverket, Örebro 1996