¨

Samtal: Ögat mot himlen – att fotografera det oförklarliga

Datum: 2024.05.29 - 2024.05.29

Ämnen: Fotografi, Föredrag, Samtal

En person står i ett arkiv och bläddrar bland bilder. På väggen sitter ett fotografi som ser ut att förställa ett UFO.

Arkivbild från AFU.

Ufo, omen eller fejk? Välkommen till ett samtal om fotografi av det oförklarliga med journalisten Clas Svahn och konstnären Magnus Bärtås.

Sen urminnes tider har människan tittat mot himlen och försökt att beskriva och tolka det hon inte kan förstå. Med stillbildskamerans intåg i vardagen kunde dessa fenomen också fångas på bild och även spridas – och med det väcka lika stor fascination som förundran. Bilderna har setts som bevis för utomjordiska besök, gudomliga ingripanden, konspirationsteorier eller helt enkelt avskrivits som falska. 

Under kvällen träffar vi Clas Svahn, journalist och författare. Han driver Archives for the unexplained (AFU) som är världens största arkiv när det gäller ”det okända”. I samlingarna finns närmare 30 000 bilder, varav många av ufo-fenomen. Under kvällen kommer Clas Svahn prata om några av fotografier från arkivet och berätta om hans arbete med att granska och klassificera bilderna.

Deltar gör även Magnus Bärtås, konstnär och författare som ger en historisk bakgrund till himmelskådande. I sin konstnärliga praktik har Magnus Bärtås arbetat med material från AFU, som i videoverket Miraklet i Tensta från 2018 och som curator för utställningen Jordskugga som just nu visas på Norrköpings konstmuseum.

Tid: Onsdag 29 maj kl 18–19.30
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Anmälan: Fri entré. Begränsat antal platser. Anmäl dig via formuläret: Anmälan samtal (esmaker.net) Om du bokat plats och inte är på plats senast kl 17.50 kommer din plats att släppas.

Samtalet är en föreläsningsserie arrangerad av Stockholms läns museum och Centrum för fotografi. 

Medverkande:

Clas Svahn är journalist, föredragshållare och författare. Han har varit verksam vid Dagens Nyheter och Mariestads-Tidningen och Norrbottens-Kuriren. Svahn är ordförande och internationell samordnare i Riksorganisationen UFO-Sverige och ordförande i Archives for the unexplained (tidigare känt som Arkivet för UFO-forskning), AFU, i Norrköping. 

Magnus Bärtås är konstnär, författare och ledare för forskningen på Konstfack. Hans verk involverar frågor om berättande, historieskrivning och alternativa verklighetsbeskrivningar. Bärtås är aktuell som deltagande konstnär och curator (med Isak Sundström) för utställningen Jordskugga – Arkivet för det oförklarade på Norrköpings Konstmuseum. I utställningen lyfts fram material från AFU, som behandlar seende och perception: syner visioner, himlafenomen och andra oförklarade naturfenomen.

Clas Svahn och Magnus Bärtås har tidigare samarbetat i Bärtås videoverk Miraklet i Tensta (2018) där han undersöker följderna efter att en flicka fotograferat ett moln på himlen och som sedan tolkades som Jungfru Marias uppenbarelse.