Vinnarna i fototävlingen #fisksätra

Tre kvinnor som står bredvid varandra i ett bibliotek.
De tre vinnarna. Från vänster; Dominika Depczyk (2:a) Fatima Ali Abdi (1:a) och Jeanette Josefsson (3:a). Foto: Elisabeth Boogh.

I fredags var det vernissage i Fisksätra bibliotek och under tre timmar besökte fler än 400 nyfikna invånare lokalen i Fisksätra centrum. Här finns det över sextio bilder från vardagen i Fisksätra. Barn, djur, natur, byggnader, aktiviteter och matlagning är några av de motiv som går att ta del av i utställningen. Stockholms läns museum och Fisksätra bibliotek har under hösten arrangerat en fototävling och vi visar nu ett urval av alla 445 bilder som har laddats upp i appen Samtidsbild. Vi hade inte trott att intresset skulle bli så stort, men tack vare ett digert arbete av bland andra vår insamlingsassistent Stella Waldenström lyckades vi skapa ett stort engagemang för tävlingen i ”Fiskis”. Vi är väldigt stolta över att så många nya bilder nu finns tillgängliga för en framtida generation.

Alla bilder kan du hitta du hitta här. Välj samling Fisksätra.

Fototävlingens första pris gick till Fatima Ali Abdi, andra priset fick Dominika Depczyk och slutligen gick tredje priset till Jeanette Josefsson. Grattis!

Första pristagaren Fatima Ali Abdis beskrivning:

Foto på två barn som spelar pingis framför en stor trappa.
Folkets hus. Foto: Fatima Ali Abdi

”Ena dagen är barnen i danssalen och rör på sina höfter, medans jag tar en kopp kaffe och har ett intressant samtal med annan Fisksätrabo. En annan dag är det pingismatch mellan kusinerna, tiden man spenderar tillsammans skapar goda minnen livet ut.

Då mina barn är i ålder där de vill testa olika aktiviteter/intressen, erbjuder Folkets hus möjligheter som tillgodoser detta. Att det även fanns något för mig var glädjande, från föreläsningar till att bilda nya kontakter.

Folkets hus har varit för mig en mötesplats för alla i området. Det är en mittpunkt, en trygg plats som präglas av positivitet.”

Juryns motivering:

”Fotografiet berättar om samvaro och närvaro på en av vardagens platser i Fisksätra.

Två personer, en ung man och en flicka klädd i rosa, står på varsin sida om ett pingisbord. Blickarna riktas mot pingisbollen som fångats i luften. Bilden utstrålar glädje över spelet och gemen-skapen, men berättar också något om platsen, Folkets hus – en mötesplats där generationer kan spendera vardagens tid tillsammans.”


Andra pristagaren Dominika Depczyks beskrivning:

En nattbild med upplysning av utomhusbelysning.
Nattdimma. Foto: Dominika Depczyk.

”Att fotografera är min passion och ett försök att fånga ett ögonblick. Genom bilder vill jag berätta om det som väcker min beundran och fascinerar mig i just den stunden, oavsett om det gäller fotografering av människor, natur- eller arkitekturfoto.

Detta fotografi visar en vanlig utsikt från ett fönster som blir mystiskt och poetiskt på grund av dimma och ljus. Sådana fenomen inspirerar mig.”


Juryns motivering:

“Lyktstolpens sken omfamnar och lyser upp gångvägen mellan husen i Fisksätra. Det är som en scen tagen ur en film eller saga, samtidigt som bilden i själva verket visar något så vardagligt som utsikten från fotografens lägenhetsfönster.

Bilden förmedlar trygghet och inger en känsla av att man vill befinna sig just där i regnet, kanske på väg hem från en promenad i kvällningen. Samtidigt väcker bilden en undran hos betraktaren över vad som döljer sig i mörkret utanför lampans sken. Bildens motiv ställer ljusets trygghet mot mörkrets osäkerhet.”

Tredje pristagaren Jeanette Josefssons beskrivning:

En bild på en spis med en omelett i en stekpanna
Steker omelett. Foto: Jeanette Josefsson.

”Jag står i mitt kök och steker omelett i en gjutjärnsstekpanna på en standard spis. Mer vardag än det kan det inte bli. När vi inte kommer på något gott eller roligt till frukost eller lunch blir det omelett. Både min man och jag tycker att en spansk omelett är väldigt gott och mättande.”


Juryns motivering:

“Fotografens blick synliggör något av det mest vardagliga på en plats som vi alla kan känna igen. Vi befinner oss i ett kök. På spisen puttrar en omelett i gjutjärnspannan och på köksbänken står flaskor med matolja och hushållsapparater. Motivet är långt ifrån tillrättalagt och visar vardagen som den känns på riktigt, i den bemärkelsen att det är något vi upplever varje dag.

Samtidigt väcker bilden vår nyfikenhet. Vad ska serveras utöver omeletten, vem eller vilka är det som ska äta och vem är det som bor i den här lägenheten?”