Den 12 maj är det dagbokens dag!
Alla dessa dagar som går när inget särskilt händer. Det är ju just detta som framtidens människor kommer vilja veta om oss. Hur levde vi, vad gjorde vi, vad åt vi, hur reste vi, hur bodde vi, vad tänkte vi, vad kände vi?
Nu kan du vara med, följ länken nedan och lämna din berättelse. Den sparas då i länsmuseets arkiv. Berätta om din dag! (esmaker.net)

Länsmuseet undersöker dagboksskrivande
För ett år sedan undersökte vi på länsmuseet om, varför, hur, vad och var man skriver dagbok. Vi gjorde en enkät som besvarades av frivilliga länsinvånare. Vi fick in många svar och det verkade finnas ett stort intresse för dagböcker och skrivande. Nästan alla som svarade på enkäten kunde också tänka sig att skicka in sina dagboksanteckningar till oss på länsmuseet.
En man i 65-årsåldern skrev till exempel så här:
“Jag skriver varje dag, flera gånger om dagen. När jag är glad, ledsen, om slitningar i vardagen, sviktande hälsa och framför allt kärlek. Jag använder Anteckningar i telefonen, den är alltid tillgänglig när en tanke slår ner.”
En 21-årig kvinna formulerade följande:
“Jag skriver med penna och papper i ett block […] för att kunna samla alla ens tankar och bearbeta dem på ett ställe. De hjälper mig om jag går igenom olika problem eller jobbiga situationer i livet. Jag har skrivit nästan regelbundet i typ ca 2 år.”
Om dagbokens dag
Dagbokens dag instiftades 2017 av Folklivsarkivet vid Lunds universitet. Initiativet är ett samarbete mellan Folklivsarkivet och Mass Observation Archive vid Sussex universitet.