Family living the true story

Sociala medier har sedan tidigt 2000-tal revolutionerat den dokumenterande bilden av våra liv. Digitalkameror och mobiltelefoner har gjort det möjligt att med ett oändligt antal fotografier fånga vår vardag och efterlämna ett närmast heltäckande digitalt bildarkiv över vår samtid till eftervärlden. Sociala delningsplattformar som Facebook och Instagram har tagit en naturlig plats i vår vardag och också gett oss redskap att redigera och regissera den berättelse vi vill lämna ut om oss själva.

En diskbänk full med smutsiga tallrikar, glas, bestick.
Fotograf: Lotta Sjöberg.

Om stökiga hem som motståndsinspiration

Så vilken berättelse om våra hem väljer vi att visa upp för varandra? Vågar vi utmana bilden av det perfekta hemmet:  lyckade middagar, vita fräscha soffor, smart förvaring och välstädade barnrum, det vill säga hem inspirerade av de kommersiella medieförebilder som vi vant oss vid att se i livsstilsmagasin, reklam, bostadsannonser och renoveringsprogram? Vågar vi blotta våra stökiga och dammiga bostäder bakom fasaderna? Den frågan ställde jag mig 2009 då jag startade facebookgruppen Family living the true story, en fotogrupp om stökiga hem, där jag bad medlemmar att ladda upp bilder av sitt vardagskaos till ett slags gemensamt antiheminredningsreportage, för att tillsammans utmana normen om det perfekta livet.

Gruppen växte snabbt och målade upp en helt ny bild av det svenska hemmet. Medlemmar delade generöst med sig av disk- och leksaksberg, dammråttor, trasiga möbler, avstannade renoveringar, överfyllda garderober, silvertejpslagningar och havererade matlagningsprojekt, ofta kompletterade med fyndiga bildtexter som parodierade det typiska språket i vanliga inredningsreportage och mäklarannonser. Medlemmar i alla åldrar, från både stad och landsbygd, förenades med stor humor och kärlek kring misslyckanden, tidsbrist, nödlösningar och kaos, men i undertexterna också kring teman som utbrändhet, stress och känslan av att inte klara att leva upp till de krav som vår samtid ställer på oss. För somliga blev gruppen snabbt en enkel form av KBT där många fann tröst i att se att de inte var ensamma om sitt stök och gav uttryck för att de kände mindre skam genom att tillsammans med andra öva sig på att se sitt kaos med en ny blick – med humor och självdistans.

I en tid då näthat vuxit som fenomen på sociala medier, blev Family living the true story snabbt ett rum för det motsatta: nätkärlek. Med en aktiv moderering av inläggen, där vi administratörer varit snabba med att plocka bort fördömanden och pekpinnar, och om och om igen påmint om att kärlek och humor är viktiga verktyg på nätet, är gruppen än i dag med sina 80 000 medlemmar ett ovanligt tryggt offentligt nätrum, vilket är själva förutsättningen för att få människor att våga blotta sig.

Vid sidan om humorn och de terapeutiska inslagen utgör gruppen också ett underlag för diskussioner om psykisk ohälsa, om överkonsumtion och om bostadens roll som en ekonomisk investering i en tid av en skenande marknad, lånekaruseller och bostadsbrist. Den kan också i jämställdhetsdebatten på ett konkret vis avslöja vad det osynliga hushållsarbetet, som så länge varit kvinnan lott, består av – genom att visa vad som händer när det inte blir utfört.

Family living the true story dokumenterar en tid i mänsklighetens historia då vi fyllt våra liv med så mycket prylar att vi tappat kontrollen, en tid där vi med slit och släng överutnyttjat jordens resurser på grund av att vi till fullo lydigt uppfyllt vår kanske viktigaste medborgerliga uppgift: att konsumera för att hålla igång högkonjunkturer,  industrier och arbetstillfällen. Gruppen har presenterat en olydig, okontrollerad och osäljbar bild av våra hem och liv.  Den har upprört, berört och rubbat normen för vilka hem som är värda att visa upp. Den har fått människor att närma sig varandra bakom fasaderna, i orkeslöshet och kapitulation inför ett kravfyllt samhälle. Inför detta är jag rörd.

Om skribenten

Lotta Sjöberg är vår första gästbloggare. Hon är född 1974 och bor i Hägersten i en egnahemsvilla från 1943. Gift, tre barn och hund. Hon är serietecknare och illustratör. 2014 var hon redaktör för boken fotoboken Orka torka, motståndsinspiration från facebookgruppen Family living the true story som gavs ut av Galago (Ordfront).