En svart knapp har fastnat i en sten. Även knappen är av sten. Stensorten är diabas, en uråldrig sten som uppkommit för tusen miljoner år sedan under vulkanutbrott i jordens inre, och som har har blivit ett signum för den japanska konstnären Hiroshi Koyma.
Men varför sitter knappen fast i stenen? För Hiroshi är knappen en symbol. Den är en symbol för människan och det som står människan nära. Knappen finns i flera av våra kläder, nästan alltid har vi en eller flera knappar på oss. Med knappen öppnar vi och stänger våra plagg och på det viset blir knappen en slags dörr. Genom att knappen knappen sitter fast i stenen uppstår ett möte mellan det som människan har tillverkat och naturens urkraft.
Denna skillnad understryks också av att knappen är blankpolerad och len att känna på medan stenen som den sitter i har fått behålla sin skrovlighet. Det fina med offentlig konst är att man får ta på den, så passa på och känn kontrasterna mellan det lena, släta och den råa, skrovliga ytan.
Hiroshi tycker om att blanda material. Här har han gjort det genom att knappen fått en koppartråd genom sina hål. Också det kan ses som ett tecken på människans möjlighet att sy och tillverka.
Lägg märke till att knappen har stor spricka i sig. Stenen som knappen vilar i har också skavanker i form av räfflor. Genom att rista och skapa sprickor låter Hiroshi oss kika in i den uråldriga stenens hisnande inre.
Om konsten i Täby
I Täby är konstverken koncentrerade till Täby centrum. Här kan du gå en konstrunda på en timme eller en halvtimme. Kanske vill du ta en fikapaus efter att ha kikat på några av verken för att sedan fortsätta turen. Är det vackert väder och under sommarhalvåret kan det vara trevligt att ha med sig en fikakorg och slå sig ner i Vänortsparken bland djurskulpturer och växtlighet.
Bakgrunden till att det finns så rikt med konst i Täby centrum beror på ombyggnaden som satte igång 2007 och blev klar 2018. Invånarna fick nya bostäder och ett nytt stort torg. I samband med ombyggnationen planerades det också för ny offentlig konst.
Arbetet med att hitta konstnärer började 2011. En jury bestående av tjänstemän från Kultur -och fritid och Samhällsutvecklingskontoret, politiker från Stadsbyggnadsnämnden och Kultur- och Fritidsnämnden samt en utomstående konstkonsult tillsattes. Juryn beslutade att köpa in färdiga verk till kommunen.
Utifrån de intresseanmälningar som kom in gjordes ett urval. Urvalet presenterades i tidningen Mitt i Täby där läsarna ombads rösta på sina favoritverk. Vinnarna är de som du nu kan se i centrum.