Besöksmål: Solbåt mot havet

Kommun: Nynäshamn

Konstnär: Åke Thornblad
Tillkomstår: 1978

Centralt placerad på Stadshusplatsen högt upp på en sockel är skulpturen synlig från flera håll. Den är utförd i rostfri stål och består av olika delar. En blandning av föreställande och abstrakta former. Utformningen öppnar upp för olika tolkningar. Samtidigt finns en ledtråd i konstverkets titel “Solbåt mot havet”.


©Åke Thornblad/Bildupphovsrätt i Sverige 2012. Fotograf Elisabeth Boogh

Den övre delen har en rund form. En slags strålar i stiliserade former löper ut från mitten. Formerna leder tanken till en strålande sol.”Solen”delar sig på mitten. Den öppnar sig åt ett håll. Mot havet. Den undre delen skulle kunna vara en båt. Den övre delen kan också ses som båtens segel. En solbåt med vind i seglen! På farkosten trängs måsar med utfällda vingar, som om de just landat. Man kan riktigt höra hur de skränar och låter i tävlan om att få den bästa platsen.

När solen skiner reflekteras ljuset så att skulpturen lyser och glänser. Den höga placeringen gör att himlen blir dess bakgrund. De vågliknande avlånga formerna under båten leder tanken till havets vågor. Mjukt rullar de under båten.

Bakgrunden till skulpturen var en en tävling som utlystes i juni 1977. Kommunen önskade en utsmyckning på Stadshusplatsen . Åke Thornblad vann tävlingen och berättade om sin skulptur:

“Jag har valt att arbeta med motiv föreställande solen i form av en båt vid vattenbrynet och med flygande måsar. Ett motiv som ger anknytning till stadens läge vid kusten. Eftersom markplanet är så pass uppfyllt av anläggningar har jag låtit skulpturen komma upp i luften omkring sex meter och på så vis utgör den samtidigt ett blickfång mot Fredsgatan.”

Konstnär: Thornblad, Åke
Tillkomstår: 1978

Närmaste SL-hållplats: Fredsgatan

close-icon