Besöksmål: Samothrake

Kommun: Lidingö

Konstnär: Eric Grate
Tillkomstår: 1976

Skulpturen heter Samothrake. Det är den ö i Grekland där man fann en skulptur av segergudinnan Nike. Nike från Samothrake och är daterad till 200 år före Kristus. Denna ursprungliga skulptur är en kvinnofigur i ett mjukt draperat tyg som vinden blåser i så att tyget fladdrar.

©Eric Grate/Bildupphovsrätt i Sverige 2012 Foto: Mattias Ek

Eric Grate har gjort flera varianter på just temat Nike. I både Solna och i Norrköping finns offentliga skulpturer med titeln Nike från Sant Andria. Konstnären fick inspiration av en benbit som han fann på en strand på Sant Andria på Menorca. Han tyckte att benbitens form påminde om Nike från Samothrake. De båda andra skulpturerna är gjorda tidigare än skulpturen på Lidingö.

Lidingöskulpturen är placerad på en sockel av röd granit. Färgen på sockeln bryter av mot skulpturen som är gjord i mörk brons. Vid en första blick tycks inte skulpturen ha så mycket gemensamt med den grekiska skulpturen. Den är avskalad och kantig i jämförelse med Nike från Samothrakes mjuka former.

Men du kan ana formen av segergudinnans gestalt. Vingarna, starkt stiliserade, syns utmed skulpturens sidor. Hennes former är förenklade men liksom i den grekiska skulpturen finns det en strävan uppåt och framåt. Även här möter hon väder och vind. Högt placerad syns hon på långt håll. De förenklade formerna, den höga placeringen och figurens strävan uppåt ger skulpturen ett uttryck av värdighet och stolthet.

Konstnär: Grate, Eric
Tillkomstår: 1976

Närmaste SL-hållplats: Lidingö centrum

close-icon