Besöksmål: Naturmaskin

Kommun: Haninge

Konstnär: Olle Adrin
Tillkomstår: 1969

Skulptören Olle Adrin skapade 1969 en skulpturgrupp för Handens centrum. Titeln var Naturmaskin och verket bestod av fem delar som var placerade på torget. När Handens centrum skulle förvandlas till ett inbyggt komplex fick skulpturgruppen flytta på sig.


©Olle Adrin/Bildupphovsrätt 2012 Foto: Elisabet Hedstrand

Naturmaskin återinvigdes 1995 av bostadsrättsföreningen Lärkträdet. I dag hittar du verket vid Nynäsvägen. Från att ha haft en central plats på det dåvarande torget har den nu fått en mer perifer placering. Tyvärr störs skulpturen delvis av en murad konstruktion som tillförts konstverket. Du får försöka tänka dig skulpturen utan dessa tillägg.

Skulpturen har ett budskap med vetenskapliga motiv. Ordet LSD är inristat och påminner om hur sårbart livet är. Om livets uppkomst, DNA, fostrets utveckling, molekyler och den mänskliga hjärnans skörhet. Man anar formen av ett barn, ett foster.

Viljan till beröring är inbyggd i skulpturens form. Den uppmanar till fysisk kontakt, att känna på formerna. För Olle Adrin var skulptur en konstform som talade till flera sinnen och alla människor. Han tänkte också  att bronsen skulle bli vackrare med tiden av människors händer som polerar ytan. För Blindinstitutet i Tomteboda gjorde han en omkring 50 meter lång taktil fresk. Här i Haninge är det som om han lagt ett slags skulpturalt pussel. Flera former, konvexa och konkava, tycks kunna passa in i varandra om de skulle gå att flytta på.

 

Konstnär: Adrin, Olle
Tillkomstår: 1969

Närmaste SL-hållplats: Runstenstorget

close-icon