Mor och barn

Mor och barn

Konstnär: Axel Wallenberg

Tillkomstår: Okänt 1950- och 1960-tal

Material: Brons


Kommun: Vallentuna

Besöksmålstyp: Människor, Offentlig konst

Adress: Bostadsområdet Norrgården

Närmaste SL-hållplats: Norrgården

En Skulptur av en kvinna som ligger på rygg och håller ett barn i händerna.

Mor och barn. ©Axel Wallenberg/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Mattias Ek.

En mamma leker med sitt barn. Hon ligger på rygg och håller pojken över knäna. Barnets huvud och armar är i luften och pojken flyger. En hisnande tur i luften.

Kvinnan håller ett stadigt tag om barnets kropp. Det är tydligt att konstnären tagit fasta på kontakten mellan förälder och barn. Mamman är klädd i klänning av den fint skurna halsringningen att döma och att det inte finns några fler sömmar. Klänningskjolen har halkat ner över benen och vi ser att hon är barfota. Pojken är helt naken.

Motivet

Motivet “Mor och barn” blev vanligt i konsten under 1950- och 1960-talet. Det hänger samman med folkhemmets framväxt och att bilden av kärnfamiljen spreds som ett ideal. En av de första skulpturerna på temat finns på Kanslihusgården Stockholm. Den är gjord av Bror Marklund och det var självaste statsministern Tage Erlander som invigde den. Konstnärer har sedan varierat motivet över tid.

Skulpturen i Vallentuna har ett livfullt uttryck. Här finns rörelse. Barnets huvud är inte rakt ovanför mammans, kanske låter hon pojken flyga från sida till sida. Att pojkens kropp är placerad diagonalt i förhållande till kvinnan bidrar också till att skapa ett dynamik och ger skulpturen ännu mer livfullhet. Vi kan föreställa oss joller och skratt. Att pojken är utan kläder och även mammans nedhasade kjol leder tanken till att de befinner sig inomhus. Kanske leker de på golvet i vardagsrummet? Vad tror du?

En mamma leker med sitt barn. Hon ligger på rygg och håller barnet över sina knän. Barnets huvud och armar är i luften.
Mor och barn. ©Axel Wallenberg/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Mattias Ek.

Verket är ett exempel på Axel Wallenbergs tidiga konst med realistiska figurer och ett klassicerande formspråk. Senare, under 1950- och 1960-talen började han intressera sig för en mer abstrakt stil, även om han aldrig helt och hållet lämnade det föreställande sättet att arbeta.

Du hittar skulpturen i bostadsområdet Norrgården på en av gårdarna. Området byggdes mellan 1967-1969. Om skulpturen kom på plats i samband med byggnationen är osäkert, men det är inte helt otroligt med tanke på spridningen av motivet “Mor och barn” vid den här tiden.