Lightscape

Lightscape

Konstnär: David Svensson

Tillkomstår: 2021

Material: Räfflad betong mm


Kommun: Österåker

Besöksmålstyp: Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Järnvägsvallen i Åkersberga

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga

En linje i gult och grönt på en grå vägg.

Lightscape. ©David Svensson/ Bildupphovsrätt 2021. Foto: Rebecka Walan.

Lightscape är en linje som under dagtid skimrar i guldgula, gröna och silvergrå nyanser, och på kvällen blir den till ett ljuskonstverk som lyser upp i mörkret. Bakgrunden som linjen är fastsatt på består av grå räfflad betong. Platsen är järnvägsvallen i Åkersberga. Att den är centralt belägen gör att konstverket är väl synligt, både för gående och andra trafikanter, som bilister och cyklister.

Bakgrund

Att det är ett väldigt långt konstverk går att ana, men knappast att det mäter hela 530 meter. Efter att ha löpt längs med trottoaren vid tågspåret far Lightscape in i tunneln, upp över dess väggar och vidare upp i taket. Det är både mäktigt och lekfullt att utforska den långa linjen som kröker och böjer sig hit och dit. Men vad är det för slags linje egentligen?

En linje som finns på en vägg.
Lightscape. ©David Svensson/ Bildupphovsrätt 2021. Fotograf: Rebecka Walan.

Konstnären David Svensson har utgått från historiskt måleri med skildringar av kust och hav. Så här berättar han i sin projektbeskrivning:

“Konstverket är ett kollage av avbildade kustlinjer från målningar med olika konstnärliga visioner och ideal. Här möts nationalromantikens syn på naturen med symbolismen, naturalismen, realismen, impressionismen och modernismen.”

David Svensson
En linje som finns på en vägg.
Lightscape. ©David Svensson/ Bildupphovsrätt 2021. Fotograf: Maria Söderlund.

Linjen är alltså i själva verket en 530 meter lång kustremsa. Med den långa kustlinjen knyter konstnären an till Österåker som skärgårdskommun. Samtidigt rymmer Lightscape en större mängd konstverk med kustlinjer av olika konstnärer som till exempel Cezanne, Gaugain, Sigrid Hjertén, Prins Eugen, Anna Boberg, Carl Fredrik Hill och Ellen Trotzig.

Om konsten i Österåker

Den offentliga konsten i Österåker är en skiftande konstsamling. Här finns fontäner och lekande barn av brons. En del konst finns i centrum och en del finns utmed kanalen i Åkersberga. Flera konstverk anspelar på att Österåker är en skärgårdskommun med närhet till vatten. Gå en konstrunda och upptäck den offentliga konsten, en skatt som finns mitt i bland oss.