Besöksmål: Ice

Kommun: Sigtuna

Konstnär: Robin Arlasjö
Tillkomstår: 2012
Plats: Pinnbackshallen i Märsta

På Pinnbackshallen, som är en hall för vintersporter, hänger ett stort fotografi. Det föreställer hur en hockeyspelare skär isen med skridskon. En vändning eller ett snabbt stopp. Isen pulvriseras till flygande snö. Ljudet av skridskon som slipar isen skär genom luften. Det enda vi ser på fotot är isen och spelarens ben. I bakgrunden anar man klubban.

©Robin Arlesjö/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Elisabeth Boogh

Stoppsladden, som det heter när en spelare snabbt stannar på isen, är utförd av en särskild spelare. Han heter Robin Aittama och spelar för Sigtuna HC.

Spelaren lutar kroppen för att kunna göra sin sladd. Lutningen är på cirka 45 grader. Fotografiet är taget så att benen bildar en diagonal från bildens övre vänstra hörn mot det nedre högra hörnet. Skridskon skär isen en bit ovanför bildens nedre kant.

Fotot som tycks vara taget i ett snabbt ögonblick är i själva verket en exakt avvägd komposition. Om du mäter avståndet mellan skridskon och bildens nedre kant kommer du att upptäcka att ytan bildar något mindre än en fjärdedel av bildens vågräta yta. Färgerna i bilden är några få: Isen och dess blänkande skiftningar i grått, svärtan i skridskon och de vitklädda benen. Spelarens blänkande röda shorts bryter av och ger bilden puls.

Det vi ser är ett foto som föreställer en spelares ben, hans skridskor och isen som han åker på. Men i fotot finns också något annat. Ett blixtsnabbt ögonblick av koncentration och balans som snart kommer att övergå tusentals nya ögonblick. Robin Arlesjö kunde ha skildrat något av alla de påföljande eller förutvarande ögonblicken. En spelare som gör mål eller flera spelare som åker på isen. Men han valde just detta. Ett fruset ögonblick med en hockeyspelares skridsko som skär isen.

Konstnär: Arlasjö, Robin

close-icon