Ice

Ice

Konstnär: Robin Arlasjö

Tillkomstår: 2012

Material: Fotografi


Kommun: Sigtuna

Besöksmålstyp: Offentlig konst, Sport

Adress: Pinnbackshallen i Märsta

Närmaste SL-hållplats: Pinbackshallen

En foto på en husvägg föreställande en skridsko på is.

Ice. ©Robin Arlesjö/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

På fasaden till Pinnbackshallen, som är en hall för vintersport, hänger ett fotografi Det föreställer hur en hockeyspelare skär isen med skridskon. Isen pulvriseras till flygande snö. Vi kan föreställa oss ljudet av skridskon mot isen. Det enda vi ser på fotot är isen och spelarens ben. I bakgrunden kan du ana klubban.

En fot på en husvägg föreställande en skridsko på is.
Ice. ©Robin Arlesjö/ Bildupphovsrätt 2017. Foto: Elisabeth Boogh.

Stoppsladden, som det heter när en spelare snabbt stannar på isen görs av ishockeyspelare Robin Aittama och han spelar för Sigtuna HC.

Spelaren lutar kroppen för att kunna göra sin sladd och lutningen är cirka 45 grader. Fotografiet är komponerat så att benen bildar en diagonal från bildens övre vänstra hörn mot det nedre högra hörnet. Skridskon skär isen en bit ovanför bildens nedre kant.

Fotot som verkar vara taget i ett snabbt ögonblick är i själva verket en väl avvägd komposition. Färgerna i bilden är få. Isen och dess blänkande skiftningar är grå, skridskon svart och benen är klädda i vitt. Det som bryter av är den återhållna färgskalan är de röda shortsen.

Det vi ser är ett foto som föreställer en spelares ben, hans skridskor och isen han åker på. Men i fotot finns också något annat. Ett blixtsnabbt ögonblick av koncentration och balans.

Robin Arlesjö kunde ha skildrat en spelare som gör mål eller flera spelare som åker på isen. Men han valde just detta. Ett fruset ögonblick med en hockeyspelares skridsko som skär isen.