På Adelsö finns spåren efter en kungsgård. Här bodde kungen som härskade över Birka. Sedan 1993 har Hovgården tillsammans med Birka status som världsarv.
Hovgården på Adelsö hör nära ihop med den vikingatida handelsplatsen Birka. Redan under vikingatiden hade kungar säte på Adelsö. Härifrån kunde de leda och kontrollera verksamheten på Birka. En av de kungar som regerat här hette Björn. Han var den som välkomnade den kristna missionären Ansgar.
Den vikingatida kungsgården låg högt i terrängen som en demonstration av makt, synlig på långt håll. Husen var byggda på terrasser i sluttningen ner mot stranden. Några av terrasserna är arkeologiskt undersökta och i ett av husen gjordes fynd av orientaliska silvermynt, små fragment av guld och ett skrinbeslag utformat som ett djurhuvud. Fynden tyder på hög social status och huset har säkert varit en del av kungsgården.
Maktens spår i gravar och hamnanläggningar
Vid Hovgården finns flera stora högar. En av dessa kallas Skopintull och är undersökt. I högen hade en man blivit begravd någon gång omkring år 900. Bland fynden fanns små kors av guldtråd, ett förgyllt hängsmycke, beslag till betsel, ett skrin, kärl av järn och keramik och mängder av ben efter hästar, hundar och kor. Nordväst om Skopintull ligger även ett stort gravfält med flera högar och stensättningar. Undersökningar visar också att det funnits en hamn på Adelsö med en stenlagd kaj, skyddad av en stenpir. Vid den gamla hamnen står en runsten. Den är från 1000-talets andra hälft och är den första runstenen som nämner titeln kung. Runskriften berättar att den är ristad efter ”kungens” önskan, vilket skiljer den från majoriteten runstenar som blivit uppförda till minne av en död anhörig.
Medeltida palats och kyrka
Under medeltiden låg kung Magnus Ladulås sommarpalats Alsnöhus här, vilken blev förstört redan i slutet av 1300-talet. Palatset stod på platsen för den vikingatida kungsgården. 1280 undertecknades Alsnö stadga här, det dokument som befriade den svenska adeln från skatt och gav dem rättsliga privilegier. Ruinen är undersökt och har antagligen haft tre våningar. De murar vi ser rester efter i dag tillhör källarvåningen. Fler spår från medeltiden är Adelsö kyrka. Den blev byggd redan i slutet 1100-talet med långhus och smalare kor. Kyrkan står kvar idag och har genomgått flera ombyggnationer. Av den ursprungliga byggnaden finns endast delar av långhusets sidomurar kvar.
Museum om Hovgården
I Adelsö hembygdsgård finns idag ett museum om Hovgården med mer information om fornlämningarna, den medeltida bebyggelsen och om livet under vikingatiden.
Adelsö är del av av rikstintresset Adelsö – Björkö-Birka. Här kan du läsa mer om det: Adelsö – Björkö-Birka (AB 21) (lansstyrelsen.se)
Riksintresse
Adelsö är en del av riksintresset Adelsö – Björkö-Birka. Här kan du läsa mer om det.
Till Länsstyrelserna