Birka

Birka


Kommun: Ekerö

Besöksmålstyp: Borgar och ruiner, Fornlämning, Museum, Världsarv

Träd och buskar en solig sommardag.

Birka. Foto: Anna Ulfstrand.

Den historiska handelsplatsen Birka på Björkö i Mälaren är ett av Sveriges världsarv. Fynden från den unika och välbevarade forntidsmiljön har bidragit mycket till den kunskap vi idag har om vikingatiden.

Handelsplatsen Birka

Från 700-talet till 900-talet var Birka en knutpunkt i ett stort handelsnätverk. Här såldes pälsar, hantverk och slavar i utbyte mot silver från Orienten. När Birka grundades låg Björkö vid en vik av Östersjön. Landhöjningen har sedan gjort att viken snörts av från havet och bildat Mälaren. Husen i Birka låg i rader och var upp till åtta meter långa och fem meter breda. Här bodde rika och fattiga, hantverkare av alla slag som smeder, bronsgjutare, pärlmakare, kammakare, skomakare, vävare, många med ursprung utanför Skandinavien. Kanske hade Birka som mest mellan 500 och 1000 invånare.

Svarta jorden

Avfall och aska fick ligga kvar och bildade så småningom ett tjockt lager som numera kallas för svarta jorden. Den svarta jordens höga fosfat- och pH-värde har gjort att föremål från Birka har konserverats. Fynden visar att Birka övergavs omkring år 975. Orsaken vet vi inte säkert, en teori är att vattenvägen över Södertälje grundats upp genom landhöjningen. Utgrävningar vid Birkas stadsvall pekar även på att Birka blivit attackerat. Borgen hade bränts och kvar låg bortskjutna pilar och trasiga svärd. Borgen syns i dag som en halvcirkelformad vall runt borgberget. Uppe på berget har du en milsvid utsikt.

Åkermark med skog i bakgrunden.
Den plana gröna ytan är den så kallade Svarta jorden, som avgränsas av Stadsvallen, till höger i bild. Foto: Anna Ulfstrand.

Hantverk i Birka

Det arkeologiska materialet berättar att flera typer av hantverk har varit en viktig verksamhet på Birka. Det har antagligen förekommit specialiserat hantverk men många var troligen mångsysslare. Metallhantverk var en av de viktigaste verksamheterna på Birka. I Svarta jorden har en gjuteriverkstad grävts fram med en mängd gjutformar och deglar, samt ovala spännbucklor som producerats på Birka. Man gjöt främst kopparlegeringar som brons och mässing. Fynd från textilproduktion som spinntrissor, vävtyngder och nålar berättar om Birkas textiltillverkning, som också var omfattande. Redskapens utformning varierar vilket indikerar på att det funnits en textilproduktion av både tunnare och grövre tyger. Lin och ylle är de material som främst förekommer.

Gravfält

På Björkö finns sex gravfält. Alldeles utanför stadsvallen som skyddade Birka ligger det största gravfältet, Hemlanden. De flesta av de ungefär 1 600 gravarna syns som runda jordkullar men det finns också tresidiga gravar och stenar ställda så de bildar en skeppsform, så kallade skeppssättningar. På Björkös högsta punkt finns ett kors uppsatt till minne av munken Ansgar som kom till Birka som missionär år 829. I Ansgarskapellet hålls gudstjänster på helger under sommaren.

Flera små kullar med björkar emellan.
Hemlanden, Birkas största gravfält. Foto: Alf Nordström 1971.

En vikingatida by och museet

År 2006 började ett projekt med att rekonstruera vikingatida hus intill hamnen. Projektet leddes av arkeologer med hjälp av husrekonstruörer. Husen skulle visa hur bebyggelsen kan ha sett ut vid Birka. Rekonstruktionerna har utgått från utgrävningar i Svarta jorden och det finns idag fyra hus vid hamnen. På Björkö finns också ett museum om Birka och utgrävningarna. Här visas arkeologiska fynd och modeller för hur livet i Birka kan ha sett ut.

Färgfoto av två hus med ett brädgolv mellan.
Rekonstruerade hus vid Birka. Foto: Mats T Nilsson 2023.

Jordbruk på Björkö

Marken på Björkö har brukats både före och efter Birkas blomstringstid och en av gårdarna i Björkö by bedriver fortfarande jordbruk. Landskapet hålls i övrigt öppet av Riksantikvarieämbetet med hjälp av röjning och betesdjur.

Sedan 1993 är Birka tillsammans med Hovgården på Adelsö med på UNESCO:s världsarvslista. Nedan finns länkar till besöksmålet Hovgården och information om hur du besöker Birka.

Vy över vatten.
Vy över Adlesö från Borgberget på Björkö. Foto: Anna Ulfstrand.

Läs mer

Strömma Turism och Sjöfart ansvarar för Birkas publika verksamhet: Birka Vikingastaden (birkavikingastaden.se)

Riksantikvarieämbetet: Birka och Hovgården (raa.se)

Historiska Museet Birkaportalen samlar information om Birka och Hovgården för forskare och historieintresserade: Birkaportalen (historiska.se)