Besöksmål: Hind med kid

Kommun: Haninge

Konstnär: Arvid Knöppel
Tillkomstår: 1963

En liten rådjurskalv försöker dia sin mamma, men hon tycks vädra fara och har svårt att stå still. Hon böjer på benen och vrider på huvudet. Kanske lyssnar hon på något? Ett ljud i en buske, eller ett brak i skogen? Kanske ett rovdjur som är på väg?

©Arvid Knöppel/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Foto Rebecka Walan

Skulpturen av de båda djuren är ömsint och skickligt gjord med kalven som hukar sig för att komma åt mammans spenar, och hinden som samtidigt försöker skydda sin unge och ge den di. Det som händer mellan unge och förälder kan ses som en skildring av föräldraskap. En stressad förälder som försöker ägna sitt barn uppmärksamhet samtidigt som något annat händer.

Konstnären Arvid Knöppels specialitet var att skildra djur. För att öva sig tillbringade han långa stunder med att rita av djur. Ofta gick han till Skansen där han fick att ro att studera djuren. Senare, år 1944, flyttade han till en gård i Värmland där han inrättade ett reservat för nordiska djur. Här kunde djuren studeras i full frihet. Här var de också individer i ett större natursammanhang.

Skulpturen visar på ett fint samspel mellan två djur, men också på ett skeende i den större natur som djuren är en del av. Den står i en park som heter Brageparken. Här får den en bakgrund med buskar och gräs runtomkring. Offentlig konst får man gärna ta på, så varför inte gå fram och ge både mor och barn en lugnande klapp?

Konstnär: Knöppel, Arvid
Tillkomstår: 1963

Närmaste SL-hållplats: Söderbymalmsskolan

close-icon