Hågelby gård vid sjön Aspen i Botkyrka uppfördes under åren 1911-1922 av Ericssons grundare, Lars Magnus Ericsson.
Moderna metoder för jordbruk och byggande
Gården uppfördes som en herrgårdsanläggning med tillhörande barockpark i en tid då byggandet av herrgårdar var nästan obefintligt. Huvudbyggnaden ritades av Hjalmar Cederström & Uno Berg arkitektbyrå. När L.M. Ericsson dragit sig tillbaka från sitt företag övergick han till ett liv som lantbrukare. Han experimenterade då med nya tekniska lösningar och effektiviseringsmetoder för jordbruk. Hågelby anlades som ett traditionellt säteri men byggnaderna var modernt och funktionellt utformade. L.M. Eriksson som hade ett stort intresse för arkitektur och byggande lät uppföra några av byggnaderna i en för tiden unik teknik med armerad betong.
Park och trädgårdar
Barockträdgården anlades med spegeldammar, parkträd och fruktträdgårdar. På kullarna i parken som har drag av engelsk park uppfördes tempelliknande paviljonger. Parkens slingrande promenadstigar leder genom inplanterade exotiska träd. Under 1980-talet anlades en romantisk vatten- och klippträdgård utformad av trädgårdskonstnären Helge Lundström.
Hågelby gård blir folkpark
Gården fanns kvar i familjens ägo fram till 1964 då Botkyrka kommun köpte den. Lantbruket var sedan 1959 utarrenderat och drevs av gårdens tidigare inspektor fram till 1996. Vid Hågelby gård drivs idag folkparken Hågelbyparken som har verksamheter som omfattar konferens, restaurang, café med butiksförsäljning, vandrarhem, 4H-gård, hantverksbod, krukmakeri och en gammaldags lanthandel. Under sommarmånaderna ordnas här bland annat danskvällar och teaterarrangemang.
Länk
Hågelbyparken på webben (hagelby.se)
Mer om L M Ericsson på Stockholms läns museum
Ericsson i Kungens kurva
Kontorsbygganderna rivs för att ge plats åt bostäder.
Till Kungens kurva storiesStockholms läns historia
Ericsson bidrog till att göra Stockholms till världens telefontätaste stad.
Till tidslinjen