Grytholmens friluftsmuseum

Grytholmens friluftsmuseum


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Kust och skärgård, Museum

Närmaste SL-hållplats: Muskö kyrka

Rött timmerhus.

Torpet på Grytholmen, Muskö. Foto: Stina Hagelqvist CC BY.

Grytholmens friluftsmuseum på Muskö visar ett bevarat torp från 1800-talet och berättar om skrägårdstorparnas liv.

Ett torp under Arbottna säteri

Grytholmen blev torpställe under Arbottna säteri på 1840-talet. Som mest kan det ha funnits uppemot 30 torp på Muskö sedan 1700-talet. Idag är de flesta av dessa torp borta. De som finns kvar, både på Muskö och på andra håll, har ofta använts som sommarstugor och byggts om mer eller mindre efter nya behov. När torpen gradvis slutade vara jordbruksenheter under 1800-talet, förlorade lador och andra ekonomibyggnader sin funktion. Även om torpstugorna lever kvar som sommarstugor så förföll och försvann de andra byggnaderna kring torpet.

Ett torpjordbruk i skärgården

Torpstugan på Grytholmen är bevarad på sin ursprungliga plats. De intilliggande ekonomibyggnaderna har flyttats hit från trakten för att skapa en helhetsbild av ett torparliv. Bland annat har en smedja och en undantagsstuga flyttats hit. Grytholmen var ett skärgårdsjordbruk och torparna som bodde här levde också av fiske, eftersom odlingsmarkerna var begränsade. Sjöbodar och båtar var därför inslag i denna typ av torpmiljö som skilde sig från torp på fastlandet. Torpen i skärgården var ofta placerade intill vattnet för att ha nära till bryggor och båtar. Grytholmen avvecklade sitt jordbruk på 1950-talet, inte långt efter att Sverige avskaffade torpinstitutionen 1943.

Vägtunneln till Muskö

Muskö är idag en av de platser som försvaret använder för sin verksamhet. Ett besök på Grytholmens friluftsmuseum berättar om livet innan försvarets närvaro på ön. I mitten av 1900-talet byggdes en örlogsbas samt en tre kilometer lång vägtunnel till Muskö. Tack vare tunneln är det smidigt att ta sig hit med bil.  

Grytholmens friluftsmuseum har öppet under sommaren. För öppettider och bokning av visning se Muskö hembygdsförenings hemsida Muskö Hembygdsförening (muskobladet.se).