Besöksmål: Filosof

Kommun: Haninge

Konstnär: Sture Collin
Tillkomstår: 2002

Sture Collins bronsskulptur Filosof ger liv åt parken vid busshållplatsen i Haninge centrum. Skulpturen föreställer en filosof. Storögt men också inåtvänt blickar den uppåt mot himlen. Bakom figuren sticker två magra ben upp ur sockeln av granit. Benen med sina spretande tår har både något lekfullt och dramatiskt över sig. De bildar en form som leder tanken till ett valv, kanske en öppning. En tolkning är att Filosofen sitter utanför sin grotta och grubblar. Den ena handen håller hen mot munnen eller kanske hakan i en tänkarpose. Som Sokrates, den grekiska filosofen, ibland avbildas.

©Sture Collin/BUS 2012 Fotograf: Elisabeth Hedstrand

©Sture Collin/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf: Elisabeth Hedstrand

Platsen där skulpturen är placerad har en stor genomströmning av människor dagligen. Det är en plats där människor skyndar sig. Till eller från bussen. Hemåt eller till jobbet. Konstnären ville tillföra platsen något som kan ge en stunds paus och andrum. Det blev en filosof, en grubblare om man så vill, som vågar pröva och omvärdera och inte slår sig till ro med en enda sanning.

Sture Collin vill med sin skulptur försöka få oss att dämpa tempot. Konstnärens formspråk förmedlar humor och värme, samtidigt är det något skört över den lilla filosofen. Världen tycks så stor i förhållande till den lilla kroppen av brons. “Hur ska man kunna förstå allt?”, tycks hen fråga. Skulpturen är en påminnelse om att stanna upp för en stunds begrundan. Hur bråttom är det egentligen?

Konstnär: Collin, Sture
Tillkomstår: 2002

Närmaste SL-hållplats: Haninge centrum

close-icon