Besöksmål: Du har tid! – Snäckfossil med stjärnsystem

Kommun: Huddinge

Konstnär: Nils G Stenqvist
Tillkomstår: 1986

En jättelik snäcka dominerar stationen. Den syns tydligt från vilket håll du än kommer. Men konstverket på stationen är i själva verket en helhet med golv och väggar i samspel med snäckan och den blåa stjärnhimmeln bakom. På väggarna vid trappan ser du två emaljmålningar, den ena med motiv från rymden och den andra med snäckor från havet. Grindarna är också en del av utsmyckningen. Om du tittar noga kan du se att formerna liknar fossiler. Det dominerande konstverket är snäckan, egentligen en snäckfossil, som är tre meter hög.


©Nils G Stenqvist/Bildupphovsrätt i Sverige 2017

Den är placerad på en refug som skiljer gångbanan och cykelbanan åt. Den är tänkt som en sittplats och mötesplats. Stjärnhimmeln bakom snäckan ska lysa under kvällstid och liknar då mer en himmel, än när den är släckt.

Konstnären har laborerat med storlek och tid. Snäckfossilen har blivit gigantisk, medan stjärnhimmeln har minskats till en längd på ca tre meter. Här står du framför två olika sätt att mäta tiden, stjärnor som finns ljusår ifrån oss och ett djur som funnits för miljoner år sedan.

Så här beskriver konstnären  sitt verk: “Utsmyckningen handlar om kosmisk och geologisk tid, enorma och ofattbara tidsrymder, skrämmande och trösterika på samma gång. Den enda tid människan kan fatta är den tid hon lever i och som närmast omger henne; den tid som mäts med klockor och som bestämmer när tågen ska gå.” Den plats där konstverket är placerat, en pendeltågsstation, är tiden viktig.

Tågen ska komma i tid. Resenärerna försöker komma i tid. Pröva att se rummet som ett tempel, rest över samhällets kanske viktigaste grundstenar. Tiden. Platsen är som en inbjudan till reflektion över vårt förhållande till tiden. Hur viktigt är det att komma på minuten när tiden i själva verket är oändlig?

Utsmyckningen är framtagen i samarbete mellan Huddinge kommun, SJ, SL och Statens konstråd.

Konstnär: Stenqvist, Nils G
Tillkomstår: 1986

Närmaste SL-hållplats: Huddinge station

close-icon