Bosön

Bosön


Besöksmålstyp: Byar och kulturlandskap, Kust och skärgård

Närmaste SL-hållplats: Bosön

Utsidan av en sporthall med en sprintbana som leder fram till byggnaden.

Sport och simhall från 1940-talet. Foto: Anna Ulfstrand. 1998

Vid Lidingös norra kust ligger halvön Bosön. Här finns sommarvillor och koloniträdgårdar i skärgårdsnatur och mitt på Bosön ligger riksidrottsförbundets utvecklingscentrum.

Storslaget sommarnöje

I mitten av 1880-talet byggdes sommarnöjen längs med Bosövägen. Några av villorna finns kvar och området har fortfarande karaktäristiska drag från sommarnöjesepoken med stora trävillor i skärgårdsnatur. Vid Sotudden, i mitten av Bosön, lät Paul U. Bergström, PUB-varuhusets ägare, bygga ett eget sommarpalats år 1924. Hans sommarhus kallades villa Paulsro och gjorde att även Sotudden bytte namn till Paulsro. Arkitekten till huset var Edvard Bernhard. Marken omfattar 67 000 kvadratmeter. Villan har putsad fasad, kolonner och Grand hotells gamla fontän från 1923 vid entrén. Idag äger Riksidrottsförbundet Paulsro, och villan har bytt namn till Mästarvillan.

Bilden föreställer villa Paulsro som ligger på Bosön.
Villa Paulsro, eller Mästarvillar med Grand Hôtels gamla fontän. Foto: Lidingo, CC BY-SA, via Wikimedia Commons.

Idrott på Bosön

År 1938 köpte riksidrottsförbundet Villa Paulsro med tillhörande marker. Året därpå grundade Riksidrottsförbundet idrottscentrumet Bosön, som än idag har utbildningar, tester och träning för amatör och elitidrottare. Första idrottskursen på Bosön var en cykelkurs för tränare och aktiva år 1939. Fem år senare expanderade verksamheten med en idrottsanläggning som står kvar än idag.  

Dalakolonin

På östra sidan av Bosön anlade Dalaföreningen i Stockholm, år 1918, Dalakolonin. I början av 1900-talet kom många människor från Dalarna till Stockholm för att arbeta. Dalakolonin var en koloniträdgårdsförening och ett sätt att skapa gemenskap för de dalmasar och kullor som flyttat till Stockholm, och rent praktisk en plats att odla potatis och grönsaker på. Platsen har idag kvar sin ursprungliga karaktär med utspridda röda kolonistugor.

Små röda stugor i kuperad terräng.
Dalakolonin år 1974. Foto: Alf Nordström.