Blickfång

Blickfång

Konstnär: Linda Persson

Tillkomstår: 2020


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Konst som lyser, Offentlig konst

Adress: Handen Pendeltågsstation, södra delen

Närmaste SL-hållplats: Handen

Konstverk som lyser i mörkret.

©Linda Persson/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Sara Appelgren.

Konstverket lyser i mörkret. Ett som öga som ändrar färg och ett vitt irrbloss. Verket består av två delar som finns på varsin sida om gångvägen. Fastsatta på pålar hamnar de tre meter upp i luften.

Konstverket består av två delar. Ett som öga som ändrar färg och ett vitt ulligt moln. Båda lyser när det är mörkt ute.
Blickfång. ©Linda Persson/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Sara Appelgren.

Bakgrunden var att platsen upplevdes som otrygg och behövde ljus. Därför utlyste Haninge kommun en tävling. Konstnären Linda Persson deltog och vann tävlingen. Kommunen önskade samarbeten med lokala grupper för att förankra konstverket. Linda tog då kontakt med en teatergrupp som hon förde diskussioner med.

Ögat växte fram ur dessa samtal, men det var också ett motiv som Linda tidigare funderat över. Blicken som ser. Det var viktigt att ögat hade en snäll blick snarare än att den som möttes av den skulle känna sig övervakad. Ungdomarna berättade också att det kändes otryggt att gå ner till Rudan. Någon hade blivit överfallen. Även om detta låg långt tillbaka i tiden skapade det otrygghet och osäkerhet. 

Konstnären Linda Persson är själv uppvuxen i Haninge och hade egna erfarenheter av platsen som på sätt och vis stämde överens med ungdomarnas upplevelser.

”Här brukade vi gå förbi när vi skulle till och från Rudan för att bada. På den här sidan av spåret var de då ett sommarstugeområde. Om kvällarna låg skogen kompakt och mörk runtomkring. Vi skyndade oss förbi och sprang över tågspåren. Då fanns det ingen gång över spåren.”

Linda Persson

Nu vakar ögat över människor som går förbi. Det långa ögonfransarna ger ett vänligt uttryck. Det är ett öga som ser utan att bedöma. Om du stannar upp så upptäcker du att det ändrar färg i mörker: från rött till rosa, gult, grön.

Konstverk som lyser i mörkret.
Blickfång. ©Linda Persson/ Bildupphovsrätt 2022. Foto: Sara Appelgren.

Irrblosset lyser med ett vitt sken. Men vad är ett irrbloss egentligen?

“Det förekommer i gammal folktro och fanns i sumpmarken och var både vägvisare och förvillare. Ett riktmärke som kunde avläsa om folk hade ont eller gott i sinnet. Man har senare förklarat fenomenet med geologiska reaktioner i marken som kan göra att det bildas ett sken. Tanken på att skapa ett irrbloss kom eftersom det fanns just skog och våtmarker i närheten.  

”Men även om idén kom från folktrons irrbloss har konstverket också likheter med en diamant eller en lysande sten. Och dessa hittar man ju i naturen som i berg och sten.”

Linda Persson

Så ett moln, ett irrbloss eller en diamant. Vad tycker du att det liknar? 

Om konsten i Haninge

Konsten som presenteras i Haninge är belägen i Handen, Brandbergen och Tungelsta. Flera verk har anknytning till platsen, dess historia eller invånare. Haninge följer enprocentregeln vilket betyder att en procent avsätts för offentlig konst vid nybyggnation. Spännvidden av uttryck och tekniker är påfallande. Här finns mycket att upptäcka, uppleva och lära. Den offentliga konsten kan bli en spännande ingång till kommunens historia. Men varje konstverk rymmer också en hel värld som var och en upplever på sitt sätt.

Ta gärna med dig en vän när du går på konstvandring. Att samtala om konsten gör att vi se mer. Både av konsten och varandra.