Tyresta by

Tyresta by


Kommun: Haninge

Besöksmålstyp: Byar och kulturlandskap, Fler­familjs­områden

Närmaste SL-hållplats: Tyresta by

Grusväg med en gärsgård till vänster och bruna trähus till höger.

Tyresta by. Foto: Holger Ellgaard, CC BY-SA, via Wikimedia Commons

Tyresta by var en gång i tiden en bondby, idag är de röda knuttimrade 1800-tals husen entré till Tyresta nationalpark.

De kulturhistoriska husen

Fram till slutet av 1800-talet var Tyresta by ett jordbruk. Dahlgrensgården, Erikssonsgården, Janssonsgården och Lillgården är namnen på gårdarna som utgjorde jordbruket, och de finns kvar idag. Den sistnämnda flyttade ungefär 500 meter från de andra gårdarna i och med 1854 års skiftesreformen. Det är det enda huset från 1700-talet, resterande blev byggda i början av 1800-talet. Under 1930-talet gjorde Sigurd Erixon, professor i folklivsforskning vid Stockholms universitet, mycket forskning på Tyresta by. Han menade att detta var en av de mest välbevarade bymiljöer runt Stockholm. Idag har byggnaderna blivit renoverade och moderniserade inuti, och verksamheter för Tyresta nationalpark har flyttat in.

Urskogen hotades av avverkning

Naturområdena runt Tyresta by var nära att försvinna på grund av skogsavverkning under 1900-talet första decennierna. Som tur var blev avverkningsarbetet fördröjt. Fördröjningen berodde bland annat på att företaget, Elektraverken, som köpte avverkningsrättigheterna för skogen vid sekelskiftet, tvingades stoppa sitt arbete under första världskriget. En annan orsak var att finansmannen Torsten Kreuger som köpte marken 1929, blev bankrutt efter börskraschen 1932 och inte kunde finansiera avverkningarbetet. De orörda skogsmarkerna gjorde att urskog fortfarande fanns kvar, vilket var unikt för området.

Ett friluftsområde för storstadsborna

Stockholms stad köpte Tyresta by och dess ägor 1936 med målet att göra det till ett friluftsområde för storstadsborna. Den unika naturen och att området hade kulturhistoriska byggnader bidrog till att området var intressant att bevara och tillgängliggöra. Detta är grunden till skapandet av Tyresta nationalpark som finns idag.

Vid ett besök i Tyresta by möts man av ett café i den gamla Dahlgrensgården och Naturum, nationalparkernas hus, men platsen har en lång historia. Fornlämningar runt omkring byn vittnar om människoliv från en svunnen tid. I närheten finns även Tyresta gård, ett jordbruk med svenska lantraser. Vill du läsa mer om öppettider, och vad som går att besöka i Tyresta by hittat du mer information via länkarna nedan.