Sök

Besöksmål: Västra skogens tunnelbanestation

Kommun: Solna

Konstnär: Sivert Lindblom
Tillkomstår: 1975

Namnet Västra skogen inspirerade konstnären Sivert Lindblom till att frammana en stämning av bergssalarna i Tolkiens sagor. På plattformarna ligger hans karaktäristiska ansiktsprofiler som sfinxer och betraktar de förbirusande tågen. Sivert Lindblom har i det mörka bergsrummet i Västra skogens tunnelbanestation arbetat med skulpturer i kakel och terrazzo, även kallat cementmosaik.

©Sivert Lindblom/Bildupphovsrätt i Sverige 2017

Mittemot rulltrappan finns hans 18 meter långa mansprofil i svart, polerad terrazzo placerad. Det är Sivert Lindbloms egen profil som gett skulpturen dess form. Skulpturen har tolv tunna, vita linjer i sig som frammanar och förtydligar profilen och som fortsätter i golvet, väl inpassade fram mot rulltrappan. Under valven mellan spåren ligger terrazzoformer som övergivna skallar, delvis nersjunkna bland svagt formade kullerstenskullar. Scenografin skapar en känsla av saga och mystik.

Perrongerna lyses upp av intensivt färgsprakande kakelplattsättningar monterade fristående mot bergväggen eller som utbuktningar på väggen. Konstnären Ulrik Samuelson har hjälpt till med färgsättningsprogrammet. Färgerna följer bestämda och väl genomtänkta system som bland annat visar färdriktningen.

Konstnär: Lindblom, Sivert
Tillkomstår: 1975

Närmaste SL-hållplats: Västra skogen

close-icon