Besöksmål: Till minne av Ivar Lo-Johansson

Kommun: Haninge

Konstnär: Sam Westerholm
Tillkomstår: 2001
Material: Brons
Plats: Tungelsta station

Ivar Lo-Johansson (1901-1990) är klädd i basker, lång rock och skor. Ur rockfickan plockar han fram en penna. Eller är det kanske tvärtom, att han stoppar ner pennan i rockens innerficka?

Bronsskulptur av man klädd basker slips och rock med en penna i handen som han håller mot bröstet.©Sam Westerhom/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Ivar Lo-Johansson är en av våra största arbetarförfattare. Framför allt har han blivit känd för sina skildringar av statarnas eländiga villkor i Sverige. Sammanlagt skrev han 55 böcker som alla rymmer olika teman men berör människans förflyttning från landsbygd till industrisamhälle och de utsattas lott. Han skrev också om kärlek och åldringsvård. Han skrev om livet, om människans strävan och utsatthet.

Bronsskulptur av man med basker utomhus.
©Sam Westerhom/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Att författaren har fått en staty här beror på att han som barn bodde strax utanför Tungelsta. Till hundraårsminnet av hans födelse restes bronsskulpturen av honom i helfigur tillsammans med en sten där scener ur hans liv och böcker skildras på dess två sidor.

På ena sidan berättas det om författarens liv. Vi ser hur han tar tåget in till Stockholm högst upp på stenen. Längre ner virvlar en kvinna i vattnets strömmar; författarens första kärlek som drunknade.

På den andra sidan ser vi scener ur hans böcker. Mjölkerskan är centralt placerad och till höger om henne bonden som gräver bort sin oro. En flicka ligger till sängs och hennes mor vakar över henne. Uppe till vänster är ett hus med en familj framför.

Stenmonument med människor, djur, hus och fordon i tretton olika fält.©Sam Westerhom/Bildupphovsrätt 2022 Foto Rebecka Walan

Monumentet är en helhet över författarens liv och gärning där skulpturen av författaren är central. Se  på ansiktet och hur känsligt känsligt skildrat det är. Vi ser fårorna och de lite hängande så karakteristiska ögonen. Huvudet är lätt böjt.

Och så var det det där med pennan. Tar han upp den eller stoppar han ner den? Vad tror du?

Adress: Allévägen 7, Tungelsta

Konstnär:

Sam Westerholm

close-icon