Besöksmål: Svart knapp

Kommun: Täby

Konstnär: Hiroshi Koyama
Tillkomstår: 2012 (placering 2018)
Plats: Esplanaden i Täby centrum

En svart  knapp har fastnat i en sten. Även knappen är av sten. Stensorten är diabas, en uråldrig sten som uppkommit för tusen miljoner år sedan under vulkanutbrott i jordens inre, och som har har blivit ett signum för den japanska konstnären Hiroshi Koyma.

©Hiroshi Koyama/Bildupphovsrätt i Sverige 2019 Foto: Eva Dalin

Men varför sitter knappen fast i stenen? För Hiroshi är knappen en symbol. Den är en symbol för människan och det som står människan nära. Knappen finns i flera av våra kläder, nästan alltid har vi en eller flera knappar på oss. Med knappen öppnar vi och stänger våra plagg och på det viset blir knappen en slags dörr. Genom att knappen knappen sitter fast i stenen uppstår ett möte mellan det som människan har tillverkat och naturens urkraft.

Denna skillnad understryks också av att knappen är blankpolerad och len att känna på medan stenen som den sitter i har fått behålla sin skrovlighet. Det fina med offentlig konst är att man får ta på den, så passa på och känn kontrasterna mellan det lena, släta och den råa, skrovliga ytan.

Hiroshi tycker om att blanda material. Här har han gjort det genom att knappen fått en koppartråd genom sina hål. Också det kan ses som ett tecken på människans möjlighet att sy och tillverka.

Lägg märke till att knappen har stor spricka i sig. Stenen som knappen vilar i har också skavanker i form av räfflor. Genom att rista och skapa sprickor låter Hiroshi oss kika in i den uråldriga stenens hisnande inre.

Konstnär:
Koyama, Hiroshi

close-icon