Sök

Besöksmål: Sundbybergs tunnelbanestation

Kommun: Sundbyberg

Konstnär: Lars Kleen
Tillkomstår: 1985

Den oändliga rymden möter livet på jorden i Sundbyberg. Historia möter framtid och alltihop i en enda enhetlig utsmyckning. Lars Kleen har utformat Sundbybergs tunnelbanestation som en hyllning till stadens industrihistoria och byggnadstekniska hantverk genom att skulptera olika husfasader från Sundbyberg förr och nu. Michael Söderlundh och Peter Tillberg medverkar med monumentala väggmålningar.

Plåtslagarens hantverk visas i ett komplicerat tak som stiger upp ur perronggolvet. Bleckslagarens stora hantverkskunnande har format skarvarnas linjer och de buktande volymerna till en magnifik skulptur. Stenarbetarnas kunnande förmedlas i en granitfasad och en sliten tegelvägg som på ett effektfullt sätt har formats i vågor. Här finns också en funkisfasad och en basarlänga.

Det fanns gott om träbasarer i Sundbyberg kring sekelskiftet. En del av dem utvecklades med staden och fanns kvar långt in i modern tid. Den sista basaren revs i mitten på 1960-talet. Lars Kleens basarfasad föreställer Sturebasaren eller Augustadal som vid början av 1900-talet låg på Sturegatan 24.

Konstnär: Kleen, Lars
Tillkomstår: 1985

Närmaste SL-hållplats: Sundbybergs centrum