Besöksmål: Solglitter

Kommun: Solna

Konstnär: Carl Milles
Tillkomstår: 1918

Hon håller hårt i delfinens fena. Det går undan, det syns inte bara på håret som blåser i vinden utan också på ansiktsuttrycket. Ögonen är vidöppna. Hon blickar ner i vattnets djup. Hela hennes kropp och väsen fokuserar på det hon gör när hon rider på delfinens rygg. Varje muskel i kroppen hjälper henne att hålla balansen. Och hon är verkligen muskulös.  

Solglitter vid Stråket i Råsunda sägs vara Carl Milles mest älskade skulptur. Den finns på andra platser i lite olika tappningar, bland annat i Kristianstad där den fått titeln Najad som rider på delfin. Men vad är egentligen en najad? Enligt den antika mytologin fanns det olika sorters nymfer. Nereider levde i haven och najader i sötvatten. Nu har ju verket fått titeln Solglitter så det kan vara öppet om det är ett hav eller en flod hon befinner sig i. Vad tror du?  

Carl Milles gestaltade flera skulpturer från mytologins värld som också hade koppling till vatten. Europa och tjuren är ett exempel. Orfeus är ett annat. Man kan lugnt påstå att han tog mytologin till en ny nivå. Han gjorde den till sin, med sitt speciella uttryckssätt. Hans stil är klassisk, ändå omisskännlig. Skulpturernas släta yta, samspelet med vatten, det mytologiska temat.

Ofta finns det olika krafter i hans skulpturer som tycks kämpa emot varandra, något som drar uppåt, samtidigt som en annan kraft drar neråt. I det här fallet är det delfinen som har en tyngd och verkar vara på väg att dyka, medans flickans kropp är den uppåtgående kraften 

Carl Milles har placerat flickan och delfinen i ena änden av bassängen. Den som vill se henne framifrån får därför göra det på håll. Och då är det som om hon är på väg rakt emot dig. En bit ifrån har ett stim med fiskar samlats. En del av dem är vända emot varandra, även här finns ett samspel, liksom mellan flickan och delfinen.  

Råsundavägen alldeles intill är trafikerad, här kör både bussar och bilar. Men vid fontänen Solglitter uppstår en oas. Vattnet sprutar och glittrar, flickan på delfinen far fram i vild fart. Snart kanske hon dyker ner i vattnet 

Skulpturen invigdes 1918, då var Carl Milles själv med. 

close-icon