Besöksmål: Kyss

Kommun: Österåker

Konstnär: Eva Marklund
Tillkomstår: 2018

En kyss framträder högt uppe i luften. Det kan dröja ett tag innan du får syn på den, men rätt vad det är ser du två människor i profil som kysser varandra. Att upptäcka ett konstverk på det här sättet kan kännas härligt, och nästan lite triumferande. För egentligen är det ju bara ett antal stålvajrar som förtätats på några ställen.

Uppspända linor där mittenpartiet har förtätatas så att en bild av två ansikten framträderoch de möts i en kyss. Utomhus. Buskage, gräs och himmel.
©Eva Marklund/Bildupphovsrätt 2020 Foto Rebecka Walan

Kyss ställdes ut första gången vid Borås skulpturbiennal 2012. Eva Marklund har sedan dess gjort ett antal variationer på temat. Det finns också “en kyss” i Järfälla, utanför högskolan. Även om de båda konstverken är förvillande lika varandra, så är de inte likadana. Granskar du ansiktena, till exempel näsorna noga, så upptäcker du att profilerna är olika varandra. 

Konstverket består av stålvajrar som som alltså förtätats på vissa ställen. Vajrarna är uppspända med hjälp av två höga pålar. Anordningen påminner lite om hur ett badminton är konstruerat, med den skillnaden att Eva Marklunds nät är cirka tre meter upp i luften.

Här vid kanalen kan du se Kyss från två sidor. Om du ställer dig så att du har blicken mot kanalen, tycks konstverket bli spegelvänt. Träden vid kanalen utgör då bakgrunden. Konstverket förändras med vädret. Om himmelen är klarblå ser det ut på ett sätt, och om det är molnigt, som det är här på bilden, blir det på ett annat vis. För den fantasifulla kan då molnen fylla ut profilerna och bilda ansikten.

I Österåkers kommun pågår en förnyelse av området kring Åkers kanal för att skapa Stadspark Åkers kanal med ett sammanhängande gångstråk. Ett nytt konstverk per år ska placeras och på så sätt växer ett utomhusgalleri fram. Tanken är att förena natur och kultur. Konsten ska representera olika tidsepoker, stilar och material.

Eva Marklunds sätt att arbeta är verkligen unikt. Stanna till när du går förbi verket och upptäck de båda ansiktena i profil. Konstverket som plötsligt visar sig blir till en bild av kärleken. Högt upp mot himlen. 

Konstnär:
Eva Marklund

 

Närmaste SL-hållplats: Åkersberga station

close-icon