Sök

Besöksmål: Korv-Ingvar

Kommun: Solna

Kommun: Solna
Konstnär: Thomas Qvarsebo
Tillkomstår: 2001

Efter Ingvar Rogells, alias Korv-Ingvars, död samlade Solnaborna in namnunderskrifter för att överlämnas till kultur- och fritidsnämnden. Solnaborna ville hedra legenden Ingvar Rogell genom att döpa platsen intill korvkiosken efter hans namn, men det blev en staty i stället.

Konstnären Thomas Qvarsebo har med humor och värme skulpterat en korvgubbe i rostfritt stål. Mannens rock är likadan som den Korv-Ingvar bar år 1948, 28 år gammal. Det var då som han började sin livslånga gärning som korvförsäljare. Skulpturen är placerad på det lilla torget intill korvkiosken vid T-banestationen i Solna centrum.

©Thomas Qvarsebo/Bildupphovsrätt i Sverige 2017 Fotograf Jenny Bergensten

Korv-Ingvar blev med åren en välkänd profil i Solna. Han var känd som en stor människovän som brydde sig om de svaga i samhället. Människor med problem kunde ibland få en gratis korv. Han tog sig tid att lyssna och prata med dem som ville eller kanske behövde någon att tala med. Under julen besökte han Karolinska Sjukhusets cancerklinik för barn och uppträdde med sång och musik.  Korv-Ingvar stöttade också ungdomarna i Solna med spelardräkter till knattelagen. Han utförde gott i det tysta.

Konstnär: Qvarsebo, Thomas
Tillkomstår: 2001

Närmaste SL-hållplats: Solna centrum

close-icon