Besöksmål: Häst som reser sig

Kommun: Huddinge

Konstnär: Asmund Arle
Tillkomstår: 1992

En liggande häst försöker resa sig upp. Den anstränger sig till bristningsgränsen. Varje muskel är i arbete på djuret. Att det är en anspänning syns särskilt i den sträckta halsmuskeln. Hästen är skildrad i ett sårbart läge. En liten knuff och den skulle trilla tillbaka.

Konstnären Asmund Arle växte upp på en gård i Skåne och var väl förtrogen med djur i deras olika skeden. Ofta skildrade han dem i sårbara och utsatta lägen. Hans djur är inga glada stolta djur tämjda av människan.

©Asmund Arle/Bildupphovsrätt i Sverige 2012 Foto: Rebecka Walan

Så här berättar han om sina hästar: “Konsten har mestadels hyllat den stolte ryttaren eller skildrat hästen som lyder. Jag utgår hela tiden från en bestämd individ. Djur är särartade personligheter.”

Runt hästen finns ett annat konstverk med titeln “Kärlek på sju språk”. Det är gjort av konstnären Lizzie Olsson-Arle som var gift med Asmund Arle. Hennes verk  består av sju cirkelformade plattor i terrazzo. Fyra av plattorna har olika höga pållar som också är sittplatser.

I cirklarna är ordet eller tecknet för “kärlek” inristat på sju olika språk: arabiska, finska, kinesiska, svenska, grekiska, turkiska och engelska. Dessa språk fanns 1994, när konstverket kom till representerade bland de som bodde i området. Verket kan ses som en uppmaning att visa kärlek till din nästa och över nationsgränser.

Konstnär: Arle, Asmund
Tillkomstår: 1992

Närmaste SL-hållplats: Ortopedvägen

close-icon