Besöksmål: Filosof

Kommun: Haninge

Konstnär: Sture Collin
Tillkomstår: 2002

Sture Collins bronsskulptur Filosof ger liv åt parken vid busshållplatsen i Haninge centrum. Storögt men också inåtvänt blickar gestalten upp mot himlen.

©Sture Collin Bildupphovsrätt 2017 Foto Rebecka Walan

Bakom figuren sticker två magra ben upp ur sockeln av granit. Benen med sina spretande tår har både något lekfullt och dramatiskt över sig. De bildar en form som leder tanken till ett valv, kanske en öppning. Den ena handen håller filosofen mot munnen, eller kanske hakan, i en tänkarpose. Som Sokrates, den grekiska filosofen, ibland avbildas.

©Sture Collin Bildupphovsrätt 2017 Foto Rebecka Walan

Platsen där skulpturen är placerad har en stor genomströmning av människor. Det är en plats där människor skyndar sig. Till eller från bussen. Hemåt eller till jobbet. Konstnären ville tillföra platsen något som kan ge en stunds paus och andrum. Det blev en filosof, en grubblare om man så vill, som vågar pröva och omvärdera och inte slår sig till ro med en enda sanning. Sture Collin berättar:

“Jag jobbade smått i vax och då blev det en liten figur. Det är en eremit. Det två benen bildar en öppning. Han sitter utanför grottan och grunnar på livet.”

Sture Collin vill med sin skulptur försöka få oss att dämpa tempot. Det är något skört med figuren. Världen tycks stor i förhållande till den.

Så här säger Collin:

“Jag har velat skildra människans instinkter, dess tillkortakommanden. De är inte vackra, de är fula. Det handlar om de svaga i samhället. De som har hamnat på sidan.”

Skulpturen är en påminnelse om att stanna upp för en stunds begrundan. Hur bråttom är det egentligen?

Konstnär: Collin, Sture
Tillkomstår: 2002

Närmaste SL-hållplats: Haninge centrum

close-icon