Förlorade hus i Väsjön

Vi rör oss vidare till Edsberg. Det här är en kommundel som står inför stora och kännbara förändringar. Här växer en helt ny stadsdel fram kring Väsjön. I närheten av Södersätras gamla sommarstugeområde möter vi Maria som berättar vad hon tycker att vi förlorar när gamla hus får ge plats för nybyggen.

Jag har ju gått mycket där och fotograferat, både när barnen var små, när förändringarna började och sen efter, och försökt fånga in dom här gamla husen för att spara. Det finns en liten sjö nedanför Väsjöbacken som heter Väsjön och den ska göras så fin med kajer och kafé. Det finns otroligt stora planer för det här. Men där har ju varit skog och en liten badplats och små stugor och hus. Några har haft hästar. Jag har cyklat dit med barnen och haft picknick. Så det har ju varit riktigt, riktigt fint. Det kan nog bli fint när det blir klart också, men det blir ju en annan miljö.

Jag tycker man förlorar historia, det tycker jag. Och det var mycket vackrare kring de gamla husen och trädgårdarna än det är nu. Oftast mycket mer träd och hus byggda i trä. Men dom står ju för vår historia, dom här olika tiderna som har varit, att man har byggt på olika sätt. Det kan man fråga sig vad som går förlorat, varför man känner så starkt för det som är gammalt. Det är ändå någonting viktigt, vårat kulturarv på något sätt.

Det är klart man inte kan spara allting men om allt skulle försvinna, det skulle vara väldigt synd. Jag tror människan mår bra av olika miljöer också. Det gamla, som ofta är lite mjukare, eller hur? Och sen är det nog något annat som jag inte kan säga vad det är. Jag tycker en del gamla hus, dom har nästan en själ på något sätt. Att alla som har bott där har skapat det där husets historia. Att det kan vara sorgligt liksom när det försvinner. En känsla jag inte riktigt kan förklara”

Sollentunas historiska centrum växte fram vid Edsbergs slott där sjövägen mellan Edsviken och Norrviken tidigare gick.
Karta över Sollentuna kommun med kommundelen Edsberg markerad.
Text och bild inskickade av bildens fotograf Maria Petersson till Samtidsbild: "Söta stugan som försvann. Fin liten sommarstuga vackert belägen i skogen invid Norrsätravägen. Revs för cirka ett år sedan."
Ett mindre gul stuga i trä med utemöbler framför
Text och bild inskickade av bildens fotograf Maria Petersson till Samtidsbild: "Idyllen försvinner. Hus i Södersätra rivs för att ge plats åt ny och tätare bebyggelse. "
Ett gult hus med maskiner och fällda träd utanför.
Text och bild inskickade av bildens fotograf Maria Petersson till Samtidsbild: "Södersätra, idyllen som försvann Bilden är tagen sensommaren 2019. Här ligger det numera radhus."
En röd stuga med en skrotbil framför.

Byggnationen av Väsjö stad

Området kring Väsjön kommer att byggas ut under många år framöver. Här mellan Törnskogens och Rösjöskogens naturreservat finns det möjlighet att bygga över 4000 bostäder. Byggplanerna består av flera delområden.

Norra Väsjön: Här planeras 800 lägenheter och 200 småhus.

Väsjö torg: Här planeras 1000 bostäder innan 2029.

Södersätra: Här är småhustomter redan bebyggda och byggandet av nya lägenheter pågår.

Södra Väsjön och Edsbergs sportfält: Här är  det möjligt att bygga 750 bostäder.
De nuvarande idrottsanläggningarna flyttas till sydöstra delen av fältet.

Norrsätra verksamhetsområde: Här finns planer för mindre verksamheter och lätt industri.

Läs mer om den planerade bebyggelsen vid Väsjön hos Sollentuna kommun