En hemlig stig i Silverdal

Nu har vi vandrat vidare från Helenelunds centrum och hamnat i Silverdal. Här har ett större småhusområde vuxit upp sedan början av 2000-talet. Vid en stig i skogskanten berättar Erik om när han hittade hit från Sollentuna båtklubb för första gången.

” Promenadstigen som går från Tegelhagen till Silverdal är ovärderlig för mig, och antagligen också för många andra. Jag skulle rekommendera att alla tar en promenad där en sommarkväll för att själva se varför platsen är så speciell. Det kan vara en plats att samla tankarna eller en plats att släppa dem helt. En plats där man kan lämna den vardagliga stressen bakom sig och bara existera i ett tillstånd av absolut lugn. I en värld där allting rör sig snabbare för varje dag och där man nästan aldrig har tid att bara stanna och andas, behövs det fler platser där man kan känna en stunds frid.

Jag upptäckte stigen en sommareftermiddag när jag var 9 år gammal. Jag hade följt med min pappa till båtklubben i Tegelhagen som befinner sig i stigens andra ände. Jag hade hjälpt honom att bära målarfärg till skrovet av vår fina gamla Hallberg-Rassy men var fortfarande för kort för att vara till hjälp med själva målandet. Medan min far stod och målade på den marinblå färgen och till synes utan ansträngning fick den gamla båten att se ung ut igen, vandrade jag omkring i det höga gräset som omringade båtarna. Plötsligt upptäckte jag en liten stig på andra sidan stängslet, och sprang snabbt till pappa och frågade om jag fick gå och utforska stigen. Jag fick lova att vara försiktig och inte gå för långt innan han släppte i väg mig. Driven av min barnsliga nyfikenhet struntade jag i det sistnämnda kravet och gick så långt jag förmådde. Stigen, som jag uppfattade som en sorts dold skatt, nästan kallade på mig och uppmanade mig att fortsätta.”

Helenelund är Sollentunas sydligaste kommundel och innefattar naturreservatet Tegelhagsskogen intill Edsviken.
Karta över Sollentuna kommun med kommundelen Helenelund markerad.

Ted Gärestad (konstverk)

Ted Gärdestad växte upp i Sollentuna i Häggvik. Inte långt därifrån, i Silverdal där han ofta höll till som barn, finns en skulptur av musikern där han spelar på sin gitarr. Kika in Annika Heeds ateljé och hör om hur konstverket Ted Gärdestad blev till.

Om filmen

Film: Niclas Lindergård
Intervju: Rebecka Walan

Det finns många fler offentliga verk i Sollentuna. Ladda ner appen Upptäck konsten gratis via Google Play eller Appstore om du vill veta mer.