Vidbo kyrka är uppförd av natursten med tegel i vapenhusets gavelröste samt i omfattningar och valv. Kyrkan består i sina äldsta delar av långhus med smalare kor bevarat från 1200-talet. Exteriören har i stort sett behållit sin medeltida prägel.
Fasaderna är spritputsade med slätputs i omfattningar och blinderingar avfärgade i en vit kulör. Vapenhusets gavelröste är synligt tegel med vita blinderingar. Sadeltaken är skiffertäckta och vindskivorna av tjärat trä är kontursågade.
Under 1400-talet revs en ursprunglig absid och koret förlängdes. Härigenom fick kyrkan en ganska säregen plan med ett ovanligt långt och smalt östparti. Tillbyggnaden försågs med valv, och troligen slogs valv i gamla långhuset vid samma tillfälle. Vapenhuset med sitt dekorativt utformade tegelröste byggdes också till under 1400-talet.
Sakristian som ansluter till det förlängda koret är uppförd 1753. Då revs också triumfbågen, valvet i gamla koret murades om och interiören vitlimmades. Under 1700-talet vidgades fönstren, och 1833 tillkom deras nuvarande stickbågiga form. I långhuset finns rester av kalkmålningar, som togs fram och konserverades 1933. Målningarna är troligen utförda i mitten av 1400-talet och har anknytning till den så kallade Ärentunaskolan. Vid restaureringen återfick interiören sina äldre färger. 1962 rengjordes målningarna, som då var svårt nedsvärtade.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden