Vada kyrka uppfördes av sten under 1100-talets slut eller 1200-talets början som gårdskyrka till gården Vada och ersatte möjligen en äldre träkyrka. Kyrkan utformades troligen med ett smalare absidförsett kor i en för tiden karaktäristisk romansk stil.
Vid 1200-talets slut revs koret och kyrkan byggdes om till en salkyrka och försågs med sakristia. Under 1400-talet uppfördes ett vapenhus och långhuset valvslogs i likhet med många andra medeltida kyrkor under samma tid. Kyrkan dekorerades under samma århundrade med kalkmålningar av vilka endast återstår fragment. Efter en brand 1697 förlängdes kyrkan åt väster. Kyrkan har sedan dess byggts om och till vid flera tillfällen och präglas idag både exteriört och interiört av en större ombyggnad utförd under 1820-talet.
Vada kyrka hade under medeltid ett strategiskt läge vid den då så viktiga vattenvägen Långhundraleden. Här möttes gränserna mellan tre häraden och trakten var ett maktcentrum dominerat av stormän under yngre järnålder. Namnet Vada kommer troligen av det vadställe över ån som fanns mellan kyrkan och gården Husa.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden