Täby kyrka

Täby kyrka

Tillkomstår: 1280-talet


Kommun: Täby

Adress: Kyrkvägen 7-9, 187 70 Täby

Närmaste SL-hållplats: Täby kyrka

Vit kyrka med svart tak i med grönskande omgivning.

Täby kyrka. Foto: Mattias Ek.

Täby kyrka uppfördes som sockenkyrka och stod klar omkring 1280. Under 1480-talet målades kyrkans valv och väggar av Albertus Pictor. Motiven är livfullt skildrade och är en av den medeltida målarens mest välbevarade målningar.

Omgivningen

Kyrkan ligger i Täby kyrkby och omgivningen påminner om en medeltida sockenbildning. Prästgård, skola och ålderdomshem ligger i kyrkans närhet. Ortnamnet Täby förekom så tidigt som på 1000-talet på runstenar vid Jarlabankes bro. Täby tä betyder smal väg. Bygden är rik på fornlämningar där vi delvis kan följa släkten Jarlabanke, en av flera mäktiga släkter runt Vallentunasjön vid slutet av vikingatiden.

Byggnaden

Kyrkan är ett tidigt exempel på en så kallad salkyrka, det vill säga att koret inte var avsmalnat och avskilt med ett valv, utan byggt som en förlängning av långhuset. Från början hade kyrkan en öppen takstol av trä som gick upp till taknocken.

Sakristian i söder och vapenhuset i norr kom till på 1300-talet med tak av tegelvalv. När kyrkan brann i mitten av 1400-talet förseddes även långhus och kor med valv. Täby kyrka följer alltså mönstret för hur många medeltida kyrkor byggdes om under medeltiden, där nyvunna tekniker som konsten att mura valv påverkade kyrkans utseende.

På vapenhusets utsida hittar vi delar av en runsten inmurad i väggen. Varför gjorde man så? Något svar på frågan har vi inte, men runorna är vända utåt och går att läsa. Hade kanske runstenen någon form av symbolisk betydelse för medeltidens människor i Täby?

Medeltida sevärdheter

Kyrkan har ett altarskåp från 1400-talets slut. Här kan vi följa de bibliska historierna om Jesus i Getsemane och Golgatavandringen. I dörrarna möter vi de tolv apostlarna.

Ett annat exempel på ett medeltida föremål är den järnbeslagna dörren från 1400-talet som leder in till vapenhuset.

Kalkmålningarna som är utförda av Albertus Pictor är i särklass välbevarade. Dessa har aldrig varit överkalkade vilket skedde med många av hans målningar i olika kyrkor under 1700-talet. I takets valv möter vi livfullt skildrade händelser från bibeln. I koret har han målat Nådastolen där gud håller den döde Kristus i sina armar, Marias död och även Kristi himmelsfärd. På andra platser tumlar människor i Röda havet, Jona blir utspydd ur valfiskens gap och Noa som druckit för mycket ligger försupen och sover medan hans söner håller för sina ansikten i skam. Bildsviterna är omgivna av dekorativ och slingrande växtornamentik.

I Täby kyrka hittar du också målningen Schackspel med döden som har blivit en av de mest kända målningarna av Pictor. Väggmålningen är belägen i trappan upp till läktaren.