Spånga kyrka har en lång och komplex byggnadshistoria som börjar vid 1100-talets mitt då tornet och långhuset troligen byggdes. Kyrkan är uppförd av gråsten och har rektangulärt långhus med västtorn, vapenhus på den södra sidan, där ingången är, och sakristia samt skrudhus på den norra.
Det torn som uppfördes i samband med att stenkyrkan byggdes har murar som talar för att det använts i försvarssammanhang. I kyrkan finns också ett märkligt relikskrin från 1100-talets slut, som nu är i Statens historiska museers ägo.
Den romanska kyrkan hade ett smalare kor till vilket sakristian tillfogades under 1300-talets första decennier. Vid den tiden sattes också långhusets ursprungliga fönsteröppningar i söder och norr igen och nya togs upp i söder. Rummet välvdes och troligen tillkom då kalkmålningarna med ornament som bland annat fortfarande smyckar valvribborna.
Valvkappornas figurativa måleri är uppskattat till att vara från 1440-talet. Valven är av en typ som främst förekommer i stads- och klosterkyrkor. De som ansvarade för kyrkobyggnaden var väl medvetna om rådande kyrkoideal och hade ovanligt stora resurser för en landsbygdskyrka. Vid 1400-talets mitt revs det ursprungliga koret i öster och ett nytt, större uppfördes i samma läge. Samtidigt byggdes vapenhuset i söder. Båda byggnadsdelarnas valv fick dekorativa kalkmålningar, troligen i samband med byggnationen.
Ovanligt många runstensfynd har gjorts i kyrkans murar och i dess närhet. Mycket tidiga, medeltida lockhällar till gravar tyder på att här funnits en kristen begravningsplats och en träkyrka före nuvarande kyrka.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden