Skepptuna kyrka uppfördes i början av 1200-talet och bestod då av långhus med ett smalare absidförsett kor och ett smalare västtorn. Kyrkans exteriör är i stort sett oförändrad sedan 1400-talet.
Efter en brand omkring 1300 förlängdes kyrkan åt öster till en salkyrka och invändigt täcktes den med ett trätunnvalv. Snart därefter tillfogades en sakristia. Ett större torn byggdes till med Uppsala domkyrkas gamla torn som förebild under 1400-talet. Murarna höjdes och taket gjordes brantare än förut. Invändigt välvdes kyrkorummet med stjärnvalv. En triumfbåge, som stod kvar ända till 1776, slogs mellan långhus och kor. Troligen tillkom även vapenhuset vid denna tid.
Delar av den ursprungliga romanska kyrkan ingår idag i långhusets västra del. Fönstrens nuvarande stickbågiga form tillkom vid en upphuggning 1850. Vid en restaurering 1907 under ledning av arkitekten G. Améen byggdes en värmekammare öster om sakristian.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden