Kort tid efter Gustav Vasas reformation slogs de två socknerna Ytterhölö och Överhölö samman. Församlingen i den övre socknen fick överge sin kyrka, som ganska snart låg i ruiner.
Trots att endast delar av murverket har bevarats, har vi säkrare kunskap om Överhölö kyrka än om moderförsamlingens. Troligen uppfördes den senast omkring 1200 med ett rektangulärt långhus och ett smalare kor. Tornet som är ovanligt brett och kraftigt uppfördes inte då utan senare under det romanska skedet. Tornet har inte haft några ingångar i marknivå, vilket tyder på att det skulle fungera som ett försvartorn.
Under högmedeltiden eller omkring år 1500 revs det gamla koret och kyrkorummet byggdes om till den sal som nu avtecknar sig i grundmurarna. Något senare byggdes sakristian, och slutligen ersattes trätaket med senmedeltida tegelvalv.
mer om medeltiden
Utställning: Medeltida kyrkor
Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bildkonst och byggande i vår utställning om medeltida kyrkor.
Till utställningenMedeltida kyrkor i länet
I Stockholms län finns fler än 90 medeltida kyrkor och kyrkoruiner. På vår karta kan du se var de finns och läsa mer om dem.
Se kyrkokartanMer om medeltiden
I vår utställning Tidslinjen – från stenåldern till AI, kan du läsa mer om medeltidens platser, personer och berättelser i Stockholms län.
Till medeltiden